Merkez Bankası'ndan dikkat çeken TL kararı! Oranlar değişti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), makrofinansal istikrarı koruma ve parasal aktarım mekanizmasını daha etkin hale getirme amacıyla kapsamlı bir dizi yeni karar aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık oranlarında düzenlemeye gitti.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, zorunlu karşılıklara uygulanan faizlerde önemli değişiklikler yapıldı. Türk lirasına geçiş oranı koşulu kaldırılırken, kısa vadeli TL mevduat zorunlu karşılık oranı yüzde 12'den yüzde 15'e, uzun vadeli TL mevduat oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltildi.

Yabancı para mevduatları için ise Türk lirası tesis oranı yüzde 8'den yüzde 5'e düşürüldü.

Merkez Bankası tarafından alınan karar şu şekilde:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, makrofinansal istikrarın ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi amacıyla aşağıdaki adımların atılmasına karar vermiştir.

Türk lirası (TL) mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları ile yabancı para (YP) mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup zorunlu karşılıklar 27 Eylül 2024 tarihinde tesis edilecektir.

TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara faiz uygulamasında TL’ye geçiş oranı koşulu kaldırılmıştır.

TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan azami komisyon oranı %5’ten %8’e yükseltilmiştir."