Merkel, Erdoğan ile barışmak istiyor

Almanya seçimler öncesi Türkiye karşıtı söylemlerle iktidarını aşındıran Angela Merkel, Türkiye ile yeniden barışmanın yollarını arıyor. İslam dünyasının öncüsü 80 milyonluk Türkiye ile AB'nin lokomatifi konumundaki 82 milyonluk Almanya'nın barışması durumunda dünyanın, demokrasi düşmanı Trump'a mahkum olmayacağı değerlendiriliyor.

İsmail Zelvi

Türkiye Almanya barışmasını temin için Alman Cumhurbaşkanı Walter Steinmaier geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iki kez telefon ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Merkel'i Kudüs konusunda arayarak desteğini istedi. İki taraftan da artık barışalım mesajları geliyor.

Dünyada istikrarın sağlanması için iki büyük ülkenin tekrar barışması gerektiğini söyleyen TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, "Orta Doğunun lider ülkesi Türkiye ile Avrupa Birliğine yön veren Almanya artık çekişmeleri bırakıp, barışma yolunda adım atmalı. Orta Doğudaki önemi son Birleşmiş Milletler oylamasında da ortaya çıkan 80 milyonluk Türkiye ile 82 milyonluk nüfusu ile Avrupa Birliği'nin 2018 bütçesi olan 144 milyar Euro'nun yüzde 39'unu ödeyen Almanya'nın artık barışma zamanı geldi" dedi.

Politikacıların sert tutumunun iki ülke arasındaki ilişkileri gerdiğine dikkat çeken Prof. Şen, Almanya'nın Ermeni Soykırım Tasarısı'nı kabul etmesi ile başlayan bu süreç, İncirlik Üssü, Türkiye'ye karşı suçlamalar ve Nazi tartışmalarıyla devam etmiştir. 2015 Türkiye'ye 5,6 milyon turist geldi, bu sene ise 3,3 milyon Turist geliyor. Dünyaya ihraç etmeyi düşündüğümüz Altay tankının motorları Almanya'nın Lepord şirketinden geliyor. Türkiye'nin AB'ye giden yolda Almanya'ya, Almanya'nın da Ortadoğu ve Uzakdoğu'da Türkiye'ye ihtiyacı var" şeklinde konuştu.

Türk Halkı AB'ye nasıl bakıyor

Türk halkının AB'ye bakış açısı ile ilgili yapılan son araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 32'si hala AB'ye üye olabileceğimize inanıyor, 48.8'i ise inanmıyor. Merkel'in Türkiye'ye yönelik son açıklamaları bu inancın düşmesinde büyük etken oldu. Türk halkı AB'ye engel olarak Almanya'yı yüzde 54.2, Fransa'yı , yüzde 19.2. Yunanistan'ı 9.7, Güney Kıbrıs'ı, 7.7, Avusturya'yı 9.1 oranında görüyor.

Ankete göre hükümetin çalışmalarının AB üyeliğine hiçbir katkısı olmaz diyenlerin oranı yüzde yüzde 21.8 oranında, halkın yüzde 42.6'sı serbest dolaşım istiyor, yüzde 17.4 AB bütçesinden yararlanmak istiyor. Yüzde 18.2 ise Avrupa Parlamentosuna Katılmak istiyor. Ankete katılanların yüzde 62.4'ü Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı olduğunu düşünüyor, Yüzde 25'i ise ihtiyacı olmadığını söylüyor.

Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakan ülkeler arasında Akdeniz ülkeleri ilk planda öne çıkıyor. İspanya, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan gibi ülkelerden Türk halkının beklentisi yüksek. Türkiye'nin AB ile olan yolunda Almanya ile ilişkilerin düzeltilip, düzeltilmemesi sorusuna da halkımızın 3'te 2'si düzeltilmesi gerektiğine kararlı bir şekilde oy veriyor.