Memur-Sen Kazanımla Başladı

850 bin üyesiyle Yetkili Konfederasyon Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, eş durumu mağduriyeti, ilave 1 derece ve işkolu sözleşmesi konusunda tekliflerinin kabul gördüğünü belirtti.

ÖZLEM DOĞAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında başlayan Toplu Sözleşme Görüşmeleri memurları heyecanlandırdı. Toplu Sözleşme görüşmelerinde 11 yetkili sendikasıyla hükümet ile pazarlığa oturan Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, "Kazanımla başladık, kazanımlarımız sürecek" dedi.

MAĞDURİYETLER ORTADAN KALKACAK!

'Milat'ın sorularını cevaplandıran Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, eşi özel sektörde çalışan kamu çalışanlarının eş durumundan tayin isteyebilmesi için istenen 3 yıl sigortalı olarak çalışma şartının Anayasanın "Aile Bütünlüğü" ilkesine aykırı olduğunu ve sorunun eş durumu mağduriyetine neden olduğunu dile getirdi.

Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısında konunun gündeme geldiğini ve çözülmesi yönünde bir mutabakatın olduğunu söyleyen Yalçın, "Bizim arzumuz, eş durumu özrü ile ilgili olarak eski düzenlemeye dönülmesi yönünde. Ancak bunun detaylarını masada görüşüp mağduriyeti giderecek bir değişikliğin toplu sözleşme metninde yer almasını sağlamamız gerekiyor. Düzenlemenin ne şekilde olacağı ve toplu sözleşmede ne şekilde yer alacağı konusunda alınmış bir karar yok. Ancak eş durumu mağduriyetine ilişkin olumlu bir kazanımın toplu sözleşmede yer alacağını söyleyebilirim." İfadelerini kullandı.

1 DERECE MÜJDESİ

Uzun süredir gündemde olan ancak bir türlü gerçekleştirilmeyen memurlara ilave 1 derece verilmesi sorununun da çözüleceğini söyleyen Yalçın, 2005 yılından önce başlayan kamu çalışanlarına ilave 1 derece verildiğini ancak bu tarihten sonra başlayan memurların söz konusu ilave dereceyi alamadıkları için mağdur olduklarını belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Memur-Sen kongresinde sorunun çözüleceğine ilişkin açıklamasının ardından herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyleyen Yalçın, "Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk gününde bu sorunun çözümüne ilişkin olumlu temaslarımız oldu. Toplu sözleşme sonunda 2005 yılından sonra başlayan kamu çalışanlarımıza ilave 1 derece verilecek" ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞME YAPILACAK

Toplu sözleşme görüşmelerin verimli geçmesi ve işkolu sorunlarının görüşülmesinde, iş kolu bazında toplu sözleşme yapılmasının önemine değinen Yalçın, İlk gün kabul edilen taleplerinden birinin de bu yöndeki tekliflerinin olduğunu söyledi. Bundan sonraki görüşmelerde, işkolu bazında yapılacak toplantıların daha önemli olacağını söyleyen Yalçın, "Toplu sözleşmenin verimli geçmesi için, her işkolunun kendine özgü problemlerinin masaya yatırılarak çözüm aranması daha doğru olur. Kamu çalışanlarının sorunları ve bunlarla ilgili çözüm önerilerimiz, Memur-Sen ve ilgili işkolundaki memurları temsil eden yetkili sendika vasıtasıyla yürütülecek. İşkolu bazında yapılacak toplu sözleşme başında beri savunduğumuz bir yöntemdi. Görüşmelerin ilk gününde bunun kabul edilmiş olmasını da memurla için bir kazanım olarak değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.