Mehmet Metiner: HDP Kandil'in partisidir

HDP'li bir hükümet formülasyonunun, Kandil'in içinde yer aldığı bir hükümet formülasyonu anlamına geldiğini ifade eden Mehmet Metiner, "HDP, Kandil'in partisidir ve silah üzerinden siyaseti biçimlendirmek isteyen Kandil'in iradesinin dışına asla çıkamaz" dedi.

SÖYLEŞİ: ÖZLEM DOĞAN

Türkiye 7 Haziran seçimlerini geride bıraktı ve yeni hükümet arayışına girdi. Koalisyon tahminlerinin yürütüldüğü siyaset kulislerinin yanında erken seçim olabilir mi sorusunun cevabı da aranıyor. Bu önemli seçimin ardından yaşanan gelişmeleri AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner'le konuştuk.

GÜVENMEYE DEVAM

7 Haziran seçimlerinden çıkan sandık sonuçlarını iktidar nasıl okumalı? Halk nasıl bir mesaj vermek istedi?

Halk AK Parti'ye her şeye rağmen güvendiği mesajını verdi. Ama 'hatalarının da farkına var, düzeltip tekrar gelirsen seni hep başımda görmek isterim' dedi. Biz AK Parti olarak seçim sonuçlarını böyle okuduk, okuyoruz. Halkımızın eleştirilerini not ediyoruz. Yenilenmiş bir AK Parti ile tekrar güçlü bir biçimde yolumuza devam edeceğiz.

MHP OYLARINI HDP'YE BORÇLU

Muhalefet seçim sonuçlarından kendine nasıl bir pay çıkarmalı?

CHP'nin seçim sonuçlarını okumaya mecali yok. Çünkü hiçbir şekilde tek başına iktidar olma şansına ulaşamayacağını görüyor. MHP ise sadece HDP'nin azgınlığı ve şımarıklığı üzerinden oy toplayabilen bir parti. HDP ise Kürtlüğü mobilizasyon aracı olarak kullanan, ama gerçekte Kürt milliyetçiliğiyle uzaktan yakından alakası olmayan, gücünü silahtan alan bir partiu2026 Kuşkusuz HDP'nin gönüllü oyları var. Ama onların sayısı yüzde 5 bile etmez.

HDP'nin barajı geçebilmesini neye bağlıyorsunuz?

Üst akıl ve içerdeki tüm uzantıları HDP'nin barajı aşması halinde Erdoğan'ın ve AK Parti'nin iktidardan alaşağı edilebileceğini bildikleri için emanet/ödünç oylar üzerinden HDP'ye omuz verdiler. Doğan ve paralel medya sırf bu amaçla HDP'yi parlattı. HDP'nin elde ettiği bu başarı, konjonktürel bir başarıdır.

KÜRTLER DE ÜZGÜN

AK Partili Kürtlerin bu seçimde HDP'ye oy verdiği yönündeki değerlendirmeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kürtler AK Parti'yi olmazsa olmaz bir önemde görüyorlar kendileri açısından. Ama HDP'nin de barajı aşıp mecliste olması gerektiğine ve başka türlüsünün Çözüm Süreci'nin sonu olacağına inandırıldılar. Silah zoruyla ve tehditle alınan oyları da buna eklediğinizde ortaya bu tablo çıktı. Eminim ki hiç ummadıkları bu tablo karşısında çok üzgün olan Kürt var.

UZLAŞMAYAN KAYBEDER

Sizce bu oylar yeniden AK Parti'ye geri dönecek mi?

HDP'ye şu veya bu nedenle akan Kürt oylarının tekrar AK Parti'ye döneceği kanaatindeyim. Koalisyonlu bir döneme giriyoruz. Halk bir anlamda da kendi aranızda uzlaşın mesajı verdi. AK Partisiz bir koalisyon olsun istemediğini de halk bir mesaj olarak verdi. Kim ki uzlaşmaya yanaşmazsa bu süreçte kaybeder.

HDP'nin Çözüm Süreci'ne ilişkin açıklamalarını samimi buluyor musunuz?

HDP çözüm isteyen bir parti değil, tam tersine silahların bırakılmasını amaçlayan Çözüm Süreci'ne karşıt bir parti. Dolayısıyla HDP'nin barajı aşarak meclise gelmesi ve AK Parti'nin de tek başına iktidardan düşürülmesi Çözüm Süreci'nin sonunu getirecekti. HDP de, HDP üzerinden asıl amacına ulaşmak isteyenler de böylelikle amaçlarına ulaşmış oldular.

İsrail ve Batı medyası Erdoğan'ı yenilgi almış kabul edip adeta bayram yaptı. Bu tepkinin ardında yatan neden nedir?

Bu seçimin sonuçlarından İsrail başta olmak üzere Avrupa'nın kimi başkentlerinin siyasetlerini rafine bir biçimde temsil eden Batı medyasının duyduğu sevinç şunu gösteriyor ki "üst akıl" amacına ulaştı. Erdoğan liderliğini kendileri açısından tehdit olarak görüyorlar. Çünkü Türkiye'nin hem bölgede hem de dünyada rol dağıtan bir ülke konumuna gelmesinden duydukları rahatsızlıktan dolayı Erdoğan'ı doğrudan tasfiye etme operasyonuna öncülük ediyorlar.

Üst aklın seçimlerden sonra da devreye gireceğini düşünüyor musunuz? Hangi kumpasları devreye sokabilirler?

Erdoğan'ın AK Parti üzerindeki gücünü kırmaya çalışacaklar ve Davutoğlu'nu da bir kenara itip partiyi ele geçirmeye uğraşacaklardır. Yeni dönemin senaryosu bu. Şimdiden bu senaryoyu Fehmi Koru gibiler dile getirmeye başladı. Çok dikkatli olmamız gereken bir süreçten geçiyoruz. Üst aklın seçim sonuçlarını belirlemesi bir biçimde mümkün oldu, ama AK Parti'nin içini tanzim etme konusunda da başarılı olurlarsa, asıl o zaman her şey bitmiş olacak.

Seçimin ardından AK Parti tek başına iktidar olamadığı için koalisyon hükümeti kurulacak gibi görünüyor. Türkiye'yi olası bir koalisyon hükümetiyle nasıl günler bekliyor?

Ben AK Parti'nin başkanlığında bir başka partiyle kurulacak bir hükümetin, eğer partnerimiz gerekli uyumu ve sağduyuyu gösterirse Türkiye'nin kötü günlere duçar olmayacağı kanaatindeyim. Ama kişisel olarak kanaatim odur ki koalisyonlu formüller çok uzun ömürlü olacağa benzemiyor. Ama bu formülü denemeden, erken seçim diyerek ülkeyi kaosa sürüklemek isteyen partilere halkın hiç de iyi gözle bakmayacağını varsayıyorum.

HDP, AK Partili bir koalisyona yanaşmazken CHP ve MHP'de iktidar kaygısı güdüyorlar. Bu durumda ülke istikrarı çıkmaza sürüklenir mi?

AK Parti dışındaki hükümet senaryoları kelimenin tam anlamıyla bir kaos ve istikrarsızlık anlamına gelir. Üstelik imkansız formüller. Uygulanma imkanı olmayan formüllerin denenmesi ülkeye kaybettirir, sahiplerine kaybettirir.

HDP KANDİL'İN PARTİSİDİR

Barajı geçen HDP'nin terörle ilişiğinin kesileceğini düşünüyor musunuz?

HDP, Kandil'in partisidir. Dolayısıyla elinde silah olan ve silah üzerinden siyaseti biçimlendirmek isteyen Kandil'in iradesinin dışına asla çıkamaz. Kandil ne derse HDP onu yapar. Herkes şunu iyi biliyor ki HDP'li bir hükümet formülasyonu, gerçekte Kandil'in içinde yer aldığı bir hükümet formülasyonu anlamına geliyor. Özellikle MHP bunu gayet iyi biliyor.

TETİĞİ ÇEKENLER PKK'LI

İhya Der Başkanı ve Hüda-Par üyesi Aytaç Baran'ın ölümünden kimleri sorumlu tutuyorsunuz?

Aytaç Baran'ın ölüm emrini verenin PKK olduğu biliniyor. Tetiği çekenler de PKK'lı. Ama bölgede istihbarat örgütleri cirit atıyor. PKK'nın ipleri artık kendi elinde değil. PKK'ya sınırın ötesinde iktidar alanı açanlar ona haliyle başka roller ve misyonlar biçiyorlar.

Deniz Baykal'la Erdoğan görüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok olumlu değerlendiriyorum. Her türlü diyalog ve uzlaşma çabasına büyük bir değer biçiyorum. Düne kadar Erdoğan'ı diyaloga ve uzlaşmaya kapalı gösterenlerin bu görüşme üzerinden duydukları rahatsızlık doğrusu manidardır.

KOALİSYON KURULAMAZSA ERKEN SEÇİM OLUR

Koalisyon kurulamaması halinde Türkiye erken seçime gidebilir mi?

AK Parti'mizin hükümet kurma girişimi başarılı olmazsa, yani CHP ve MHP AK Parti ile hiçbir surette hükümet kurma yoluna gitmezse, süreci tıkayan bir tutum takınırsa, sonrasında da kendi aralarında bir hükümet kuramazlarsa elbette erken seçim kaçınılmaz olur. Bu ciddi bir seçenek olarak masada duruyor.

AK Parti'nin tek başına iktidar olamaması yüzünden yeni anayasa ve başkanlık sistemi rafa mı kalkacak?

Ne yazık ki evet. Ülkede başkanlık sistemi olsaydı, bugün bu hükümet krizi yaşanmazdı. Doğrudan halk tarafından seçilen başkan marifetiyle yürütme organı belirlendiği için mecliste hangi parti çoğunlukta olursa olsun yasama organı kendi asli görevini sürdürür ve ülkede de siyasal bir kriz doğmazdı.

HDP'nin meclise girmesiyle Çözüm Süreci nasıl bir yola girecek?

Kandil, Öcalan'ın daha önce verdiği talimat doğrultusunda, silahlı güçlerini sınır dışına çektiğini ve artık silahlı mücadeleye son verdiğini açıklamadığı sürece bundan sonra Çözüm Süreci'nden bahsetmek mümkün olmaz. HDP'nin meclisteki varlığı bu açıdan bakıldığında bir temsilin ötesinde hiçbir anlam ifade etmez.

***Türkiye düşmanı ülkeler ve çevreler Çözüm Süreci'nde başarılı olmuş bir Türkiye'nin küresel bir güç olacağını elbette görüyorlardı. Bu yüzden rahatsız oluyorlardı. O yüzden HDP'yi bu misyonla seçime soktular. Ne yazık ki bir süreliğine de olsa amaçlarına da ulaştılar.

*** Gezi sürecindeki operasyonun amacı, "Erdoğansız bir AK Parti" idi. Şimdi ise Çankaya'ya sıkıştırılmış ve dolayısıyla siyaseten etkisizleştirilmiş bir Erdoğan olsun istiyorlar. Dahası, AK Parti'yi paralel bir operasyonla ele geçirmek istiyorlar. Bundan sonra da AK Parti'nin içine oynayacaklardır.

*** CHP HDP'yle bir formül düşünebilir ama MHP açısından bu durum bir siyasi intihar anlamına gelir. AK Parti'nin de HDP ile hiçbir şekilde bir hükümet ortaklığını aklının ucundan dahi geçirmeyeceğine inanıyorum.