Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde (FSMVÜ) 'Medyada Çocuk İmgesi' paneli düzenledi. Panelde medyanın çocuk gelişimini nasıl etkilediği ve neler yapılması gerektiği tartışıldı. Ailelere de büyük görevler düştüğünün altı çizildi. Panelde konuşan Psikolog Cihan Çelik 0-3 yaş aralığındaki çocukların teknoloji ile ilişkisinin kesinlikle olmaması gerektiğini söyledi.
SOSYAL HAYATI ETKİLENEBİLİR
Medyanın, gelişimsel geriliğe müsait olan çocukları dil gelişimden, motor becerilerine kadar, obeziteden, dikkat dağınıklığına kadar olumsuz anlamda etkilediğini belirten Çelik, "Çocuğun uzun süreyle ekran temasının öğrenmeye olumlu değil tamamen olumsuz etkisi vardır. Medya, çocuğun kelime haznesini zayıflatıyor ve ekran üzerinde görsel olarak öğrenme odaklı gelişmesini sağlıyor. Çocuğun dikkatinin kitaba, deftere ve oyuna odaklanmasını etkilemesi gibi olumsuz hasarlar bırakıyor. İlerde çocuğun akademik ve sosyal hayatını etkiliyor. Çok fazla ekran ve medya ile temas obeziteye bile neden olabiliyor” dedi.
ÇOCUĞUNUZLA GÖZ TEMASI KURUN
3-6 yaş aralığında 20 dakika ve yarım saat, 6-12 yaş arasında da yarım saat ile 1 saat arasında ekranla temasın doğru kabul edildiğini söyleyen Çelik, ebeveynlerin çocuklarla göz teması kurmalarını ve oyun oynamalarını önerdi. Ebeveynlerde çocukla temas kurmayı engelleyen dikkat bölünmesi olduğunu dile getiren Çelik, "Kesinlikle ebeveynlerin de televizyondan uzak durması gerekmektedir. Ekran ebeveynleri çok rahatlatan bir unsur. Ebeveyn çocuğuyla ekranla temas etmeden oyun oynamalı” diye konuştu.