Mesut ÇOBAN / İSTANBUL
YUNUS Emre Enstitüsünün 2016 Türkçe Yaz Okulu Programı için 46 ülkeden Türkiye'ye gelen 540 yabancı öğrenci, İstanbul'daki Ülker Sports Arena'da düzenlenen 2. Uluslararası Türkçe Bayramı'nda dünyaya "Türkçe" barış ve sevgi mesajları yolladı.
Yaz okuluna gittiler
Ülkemize gelen yabancı öğrenciler 1 ay süren program çerçevesinde 16 şehirdeki üniversitelerde Türkçe Yaz Okulu'na devam etti. Eğitimin sonunda İstanbul'da bir araya gelen misafir öğrenciler, önceki gün Ülker Sports Arena'daki 2. Uluslararası Türkçe Bayramı'nda, "İnsan ve Türkçe" temalı görkemli bir kapanış gösterisi sergiledi. Etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve THY Genel Müdürü Temel Kotil katıldı.
Görkemli sahne düzeni
İzleyiciler için görkemli bir sahne gösterisi hazırlayan öğrenciler, programda doğum, çocukluk, okul, askerlik, düğün, iş hayatı ve ölüm gibi temalara ilişkin folklorik performanslar sergiledi. Kültür Elçileri ayrıca Türkçenin zenginliğine de vurgu yaptı.
Medeniyet dili Türkçe
Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Türkçe'nin büyük medeniyetler kurmuş bir milletin dili olduğuna vurgu yaparak "Türkçe'nin yaygınlık ve kullanım bakımından dünyanın sayılı dillerinden olduğunu bütün bilim camiası kabul ediyor. Tarihi süreç içinde güçlü bir ırmak gibi geçtiği bütün coğrafyalardan kelimeler almış bu kelimeleri kendi musiki ve mayasında birleştirmiş bir dildir Türkçe" ifadelerini kullandı.
Türkçe Alperenlerin dilidir
"Türkçe, güçlü ve köklü bir dil olması sebebiyle söz varlığını ve ifade gücünü sizlerin de katkılarıyla geliştirmektedir "diyen Bakan Avcı"Türkçe yüzyıllardan beri yeryüzüne barış, güven, huzur ve adalet yaymak için mücadele veren erenlerin Alplerin dilidir. Yedi iklimden turnalar misali ülkemize gelen sevgili öğrencilerimiz, dünyanın her zamankinden daha çok sevgi, barış ve kardeşlik çağrısına ihtiyaç duyduğu bir dönemde "İnsan ve Türkçe" temasıyla bütün insanlığa sevgi ve kardeşlik çağrısında bulunarak kutsal bir görev icra ediyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Gücümüz milletten geliyor
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise "Ülkemizin sinemasından müziğine, sanatından mantalitesine kadar bütün kültürel değerlerini farklı coğrafyalarda, farklı din ve dile sahip insanlara tanıtmaya gayret ediyoruz. Biz, işlerimizi tek başımıza yapmıyoruz, aksine devletimizin ortak aklını, tecrübesini ve bilgisini hemhal ederek Türkiye'yi, Türk dilini ve sanatını yurt dışında tanıtmak için çabalıyoruz. Esas gücümüzü milletimizden alıyoruz. Türkçeyi öğretmek, Türk kültürünü ve Türkiye'yi tanıtmak amacıyla bütün bir yıl çalışıyoruz" dedi.
Dostluk TIR'ı geziyor
Türkçe Yaz Okulu kapsamında Yunus Emre Enstitüsü'nden yayın yapan Türkçe'nin Sesi Radyosu ve özel olarak hazırlanan "Dostluk Tırı" ay sonuna kadar 10 ilde yabancı öğrencilerle buluştu. Şehirlerde "Kültür Geceleri" düzenlendi. Programda Türkçe Yaz Okulu öğrencileri ödüllü yarışmalara katıldı ve "Türkçe" yarıştı. Yabancı öğrencilerin katılımıyla düzenlenen "Türkçe Yarışıyorum" etkinliği ve "Kültür Geceleri", Türkçenin Sesi Radyosu aracılığıyla tüm dünyaya ulaştırıldı. Bu kapsamda Samsun, Ankara, Denizli, İzmir, Çanakkale, Sakarya, Bursa, Kocaeli, Edirne ve İstanbul'da "Kültür Geceleri" program dizisi gerçekleştirildi.
Sertifika ve ödüller
2016 Türkçe Yaz Okulu'na katılan 540 yabancı öğrenci 25 Ağustos'ta sertifika ve ödüllerini aldı.Dedeman Bostancı Otel ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen törende "Türkçeyle Yarışıyorum" Bilgi Yarışması, "Türkiye'yi Yaşıyorum" Fotoğraf, Video ve Metin Yarışması'nın ödülleri ile Türkçe Yaz Okulu'na katılan öğrencilere sertifikaları takdim edildi.
Türkçe coşkusu
2.Uluslararası Türkçe Bayramı'nda bir araya gelen540 yabancı öğrenci ise dilimizin coşkusunu hep birlikte yaşayarak ve "İnsan ve Türkçe" temalı kapanış gösterisiyle dünyaya "Türkçe" olarak barış, dostluk ve sevgi mesajları gönderdi.
KATILAN ÜLKELER
Afganistan (Kabil), Almanya (Köln), Amman (Ürdün), Arnavutluk (Tiran, İşkodra), Avusturya (Viyana), Azerbaycan (Bakü), Belçika (Brüksel), Bosna Hersek (Saraybosna, Mostar, Foynitsa), Cezayir (Cezayir), Fas (Rabat), Fransa (Paris), Gürcistan (Tiflis), İngiltere (Londra), İran (Tahran), Filistin (Kudüs), İtalya (Roma), Japonya (Tokyo), Karadağ (Podgoritsa), Kazakistan (Astana), Kırgızistan (Bişkek), Kosova (Priştine, Prizren ve İpek), Lübnan (Beyrut), Macaristan (Budapeşte), Makedonya (Üsküp), Mısır (Kahire, İskenderiye), Polonya (Varşova), Romanya (Bükreş, Köstence), Sırbistan (Belgrad), Sudan (Hartum).
DESTEK VERENLER
Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Estonya, Hırvatistan, Hindistan, Irak, Letonya, Litvanya, Moğolistan, Pakistan, Rusya, Slovakya, Suudi Arabistan, Ukrayna, Yunanistan'dan katılım sağlandı.
KATILAN ÜNİVERSİTELER
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, On sekiz Mart Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, On dokuz Mayıs Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi (DİLMER), Uludağ Üniversitesi, Ankara Üniversitesi TÖMER Samsun Şubesi, Ankara Üniversitesi TÖMER Bursa Şubesi.