Meclis'te yine 'Kürdistan' gerilimi

Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinin ilk gününde tartışmalar yaşandı. Hasip Kaplan, tartışmalara neden olan "Kürdistan" ifadesinin bütçe tasarısı raporundan çıkartılmasına değindi.

Konuşmalardan önce kürsüye gelen CHP'li Mustafa Balbay, milletvekili yeminini okudu.

Yeminin ardından kürsüye gelen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bir süre milletvekillerinin Mustafa Balbay'ın tebrik etmesini bekledi.

Kaplan'ın bekleyişini yere oturarak sürdürmesi üzerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten uyarı geldi.

RAPORU YERE FIRLATTI

Daha sonra kürsüde bir konuşma yapan Hasip Kaplan, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Kaplan, "BDP'li 6 milletvekilinin de aynı şekilde göreve başlamasını bekliyoruz. Burada hiç kimsenin oldu-bittiye getirmeye, defakto bir durum yaratarak kendi bildiğini okuma hakkı yoktur" dedi.

İki raporu milletvekillerine gösteren Hasip Kaplan, "Burada bir karar alındı. Meclis Başkanlığı 'yeni şerhi veriniz' demedi. Bu sansürlü rapor, bu da hakiki rapordur. Bir partinin fikri hak ve hürriyetlerini yok ederseniz Meclis Başkanlığı'nı AİHM'e dava edeceğiz. Sizi mahkemeye vereceğiz" şeklinde konuştu.

Daha önce kürsüde bardak kıran Kaplan, bu kez de sözkonusu raporu yere fırlattı.

CANİKLİ: MECLİS'İN KARARIDIR

Kaplan'ın ardından söz alan AK Parti Milletvekili Nurettin Canikli, "Kürdistan" ifadesini çıkararak Anayasa'nın gereğini yaptıklarını vurguladı.

Canikli, "Anayasa'ya aykırı bir işlem tesisi olamaz, olmamalı. Anayasanın 3. Maddesi çok açık bir şekilde 'Türkiye devletinin bölünmez bir bütün' olduğu ifadesi açıkça yansıtılmıştır. Bu açık hükümlere rağmen Anayasa'nın tümüne uygun olması gerekir. Uygun olmadığı takdirde bu Meclis bunu düzeltir. Dün yapılan işlem budur ve doğrudur. Dün alınan kararda TBMM Genel Kurulu 1. ciltten çıkartılması, 1. cildin bastırılıp tekrar dağıtılması karar altına alınmıştır. Bu karar TBMM'nin kararıdır" dedi.

SAKIK: BU ANAYASAYA SAYGI DUYMUYORUZ

Kürsüye çıkan BDP Milletvekili Sırrı Sakık ise mevcut Anayasa'ya saygı duymadıklarını belirleterek, "Fırtına, Kürt ve Kürdistan üzerine koptu. Birkaç gün önce Diyarbakır'a gideceksin 'Kürdistan' diyeceksin, grup konuşmasında demokratikleşme paketinden daha önemli bir açıklamada bulunacak, 'Kürt' ve 'Kürdistan' sözlerini grup konuşmasındaseslendireceksin, ama şimdi sonuç bu. Sizden istediğimiz eşit yurttaşlık temelinde bir anayasadır. Bu yüzden bu anayasaya saygı duymuyoruz. Bundan hukuk, demokrasi ve kardeşlik çıkmaz. Dünün asimilasyoncu politikalar çıkar. Türkiye bunu denedi, bir dahadenemeyim, bunun karşılığı kan" şeklinde konuştu.

ÜNAL: KİMSE ŞAİBE OLUŞTURMAYA KALKMASIN

Kürsüye gelen AK Partili Mahir Ünal ise Sırrı Sakık'ın sözlerine tepki gösterdi.

Ünal, "Biz burada Anayasa'ya bağlılık yemini etmiş, bu Meclis'i sorunların çözüm yeri olarak kabul etmiş milletvekilleri olarak Anayasa'yı değiştirme iradesi ortaya koyarız. Ama 'Anayasa'yı kabul etmiyorum' diyerek, yasaya, iç tüzüğe aykırı işlemler yapamazsınız. Siz bunu seçim malzemesi olarak kullanmak istiyorsanız bu sizin sorununuz. Biz bu ülkede kimliklerin sorun olmadığını, Kürtle, Kürtlükle, Kürt diliyle bir sorunumuz olmadığını defalarca ifade ettik, siz bunu istismar etmeyi seçtiniz. Biz bugün burada samimiyetle sizin muhalefet şerhinde kullandığınız unsurların Anayasa'ya aykırı olduğunu ve çıkarılması gerektiğini söylüyoruz. Genel Kurul dün üzerine düşeni yerine getirmiştir. Bunu üzerinden bütçe görüşmelerinde bir şaibe oluşturmaya kimse kalkmasın" dedi.

Tartışmaların ardından BDP'li milletvekilleri Genel Kurul salonunu terk etti.