Mecliste CHP+HDP ittifakı!

TBMM Genel Kurulunda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 348 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerinde görüşmeler tamamlandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, milletvekillerinin, teklifin geneli üzerindeki sorularını yanıtladı.

Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapıldı.

348 "EVET" OYU ÇIKTI

Gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. Oylamada; 348 milletvekili kabul oyu kullanırken, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, oylama sonucunu açıkladıktan sonra birleşime ara verdi.

1. MADDE 350 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi, 350 oyla kabul edildi.

Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 531 milletvekili katıldı. Oylamada 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilerken, 27 oy boş çıktı, 1 oy geçersiz sayıldı; 5 milletvekili de çekimser kaldı.

Öte yandan, AK Partili bazı milletvekilleri, oy kabinlerine girmeden oylarını kullandı. Milletvekillerinin, zarfın içine koymadıkları pulları göstermek suretiyle oyunun rengini belli etmeleri üzerine, birleşimi yöneten Başkanvekili Ahmet Aydın, milletvekillerini uyararak, oylama kurallarına uymalarını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de gizli oylama kurallarına uyulmadığını ifade ederek, Aydın'dan milletvekillerine müdahale etmesini istedi.

Aydın, bazı CHP'li milletvekillerini de oylama sırasında cep telefonları ile çekim yapmalarından dolayı uyardı.

2. MADDE 357 OYLA KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 2. maddesi 357 oyla kabul edildi.

Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 529 milletvekili katıldı. Oylamada 2. madde 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıktı, 6 milletvekili de çekimser kaldı.

Teklifin 2. maddesinin kabul edilmesinin ardından, Danışma Kurulu'nun, TBMM Genel Kurulu'nun 18 Mayıs Çarşamba günü toplanmaması önerisi kabul edildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Genel Kurul salonuna gelerek oylarını kullandı. Oyunu kullanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise teklifin görüşmelerinin bir bölümünü izledi.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, oylama sırasında MHP sıralarına giderek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaştı ve bir süre sohbet etti.

Bazı milletvekilleri oylarını kupaya atarken fotoğraf çektirdi.

Bu arada, akademisyenlerin bildirisine imza attıkları için bir süre tutuklu kalan Esra Mungan ile Kıvanç Ersoy, muhalefet kulisinde, CHP ve HDP'li milletvekilleriyle sohbet etti, fotoğraf çektirdi.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, teklifin saat 01.58 itibarıyla kabul edildiğini ve teklifin 2. tur görüşmelerine en az 48 saat sonra geçileceğini belirterek, birleşimi, 20 Mayıs Cuma günü saat 10.00'da toplanmak üzere kapattı.