Meclis'in bu haftaki gündemi

vakıf üniversiteleri

TBMM Genel Kurulu, yürürlük ve yürütme maddeleri kalan, 5 yeni vakıf üniversitesi kurulması, bir vakıf üniversitesinin de adının değiştirilmesine ilişkin Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı yasalaştıracak.

Tasarıyla, Ankara'da Anka, İstanbul Esenyurt, Adana'da Kanuni, Konya'da Gıda ve Tarım ile Gaziantep'de Sanko üniversiteleri kurulacak, Altın Koza Üniversitesi'nin adı da İpek Üniversitesi olarak değiştirilecek. Bu tasarının kabul edilmesinin ardından, bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasına ilişkin tasarılar görüşülecek.

Perşembe'ye kadar devam edecek

TBMM Genel Kurulu'nda, 11 Haziran Salı günü bir bakanın sözlü soruları yanıtlaması bekleniyor. Genel Kurul, 11 Haziran Salı-12 Haziran Çarşamba-13 Haziran Perşembe günleri günlük programların bitimine kadar çalışacak.

Komisyonlar gündemi yoğun

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 11 Haziran Salı günü, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı'nı görüşecek. Tasarıya göre, BDDK'da başkan yardımcısı, daire başkanlıkları ve müdürlük sayıları artırılacak. Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının faaliyetleri BDDK tarafından geçici olarak durdurulabilecek.

Sistem, sistem işleticisi tarafından işletilecek. Sistemin işleyişine ve sisteme katılıma ilişkin kural ve sözleşmeler Merkez Bankası'nca çıkarılan yönetmeliğe uygun olarak sistem işleticisi tarafından belirlenecek. Merkez Bankası, sistemlerin sorunsuz ve kesintisiz işlemesini sağlamak üzere gerekli düzenlemeleri yapacak. Sistem işleticisi, düzenleme kapsamında Merkez Bankası'ndan izin alarak sistem işletebilecek.

Kanun değişiklikleri

TBMM Adalet Komisyonu, 12 Haziran Çarşamba günü, Anayasa Mahkemesi'nin KHK ile düzenlenemeyeceği gerekçesiyle iptal ettiği hükümlerin kanunla düzenlenmesini öngören Yargı Hizmetleri ile İlgili Olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı ele alacak. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mağdur Hakları Alt Komisyonu, 12 Haziran günü Adalet Bakanlığı temsilcilerinin yapacağı sunumları dinleyecek.

Çözüm süreci de Meclis gündeminde

Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu, bu hafta da çalışmalarına devam edecek. KİT Komisyonu, denetimlerine devam edecek. Komisyon, 12 Haziran Çarşamba günü TEDAŞ ile bağlı ortaklıkları, 13 Haziran Perşembe günü de TRT'nin hesaplarını inceleyecek. Anayasa Uzlaşma Komisyonu ve İçtüzük Uzlaşma Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek.