Türkiye'de son günlerde sıklıkla tartışılan KDV (Katma Değer Vergisi) ve ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) zamları Meclis'in tatilini yarıda kestirdi.
üst üste gelen zamların ardından CHP Grup Grup Başkanı Özgür Özel, 1 Ekim tarihine kadar tatile giren Meclis'e çağrı yaparak Meclis'in yeniden toplanması için TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a talepte bulundu.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, muhalefetin yeterli sayıda milletvekilinin imzasıyla olağanüstü toplantı başvurusunun yapıldığını belirterek 25 Temmuz Salı günü saat 15.00'te TBMM Genel Kurulu'nu toplantıya çağırdı.
Muhalefetin Genel Kurul'u çalıştırabilmesi için en az 200 milletvekilinin Meclis'te bulunması gerekecek.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) olağanüstü toplantıda bir önerge vererek Meclis'in kapanmadan çalışmasını da talep edecek.
TBMM, 15 Temmuz'da çalışmalarını tamamlayarak 1 Ekim'e kadar tatile girmişti. Ancak muhalefetin başvurusu üzerine olağanüstü toplantı kararı alındı ve Meclis, bu toplantıda ekonomide yaşanan gelişmeler ve son zamlar gibi önemli konuları görüşecek.
ÖTV zammı akaryakıt sektörünü olumsuz etkiledi15 Temmuz gecesi, benzinin litresindeki ÖTV 2,52 TL iken 7,52 TL'ye yükseldi. Aynı şekilde, motorinin litresindeki ÖTV de 2,05 TL'den 7,05 TL'ye çıktı.
Bu artışların ardından, benzinin litresi 35 TL'ye, motorinin litresi ise 33 TL'ye kadar ulaştı
Meclis hangi hallerde olağan üstü toplanırTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Anayasa ve İçtüzükte belirtilen durumlarda olağanüstü toplantı düzenleme yetkisine sahiptir. Olağanüstü toplantılar, TBMM'nin normal çalışma düzeni dışında ve acil konuların ele alınması gerektiğinde düzenlenir.
Bu tür toplantıların düzenlenebilmesi için aşağıdaki durumlar söz konusu olabilir:
Cumhurbaşkanının teklifi: Türkiye Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Anayasa'ya göre gerekli gördüğü hallerde olağanüstü toplantıya çağırabilir. Bu şekilde yapılan çağrı, önemli politik ve ekonomik konularda Meclis'in acil olarak toplanması gerektiğinde kullanılabilir.
Başbakan veya üye sayısının beşte birinin talebi: Başbakan veya TBMM üye sayısının beşte birinden azami 200 milletvekili, Meclis'in olağanüstü toplantı yapmasını talep edebilir. Özellikle büyük önem taşıyan yasa tasarıları, acil meseleler veya kriz durumları, bu şekilde toplantı çağrılarını tetikleyebilir.
Genel Kurul kararı: TBMM Genel Kurulu, kendi içinde aldığı kararla olağanüstü toplantı düzenleyebilir. Meclis üyelerinin çoğunluğunun onayıyla, önemli bir konunun görüşülmesi veya acil bir durumun ele alınması amacıyla olağanüstü toplantı talebi oluşturulabilir.
Olağanüstü toplantılarda, belirlenen acil konuların ele alınması için genellikle sınırlı bir gündem bulunur. Meclis üyeleri, normal çalışma dönemlerine göre daha kısa bir süre içinde bu konuları görüşüp karara bağlarlar. Bu toplantılar, TBMM'nin düzenli toplantılarından farklı bir işleyişe sahip olup, hızlı karar almayı ve olağan durumlar için acil önlemleri alma ihtiyacını karşılamayı amaçlar.