Göreve başladığı günden bu yana eğitim ve öğretim sisteminin güçlendirilmesi için yoğun çaba sarf eden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz aylarda Türk eğitim sisteminde yaşanan köklü değişimleri basına duyurmuştu. Yeni sistemle birlikte sınıfta kalmanın yolu açılırken açık liselere geçiş şartları zorlaştırılmıştı. Özellikle yeni sistemle birlikte gözler, açık liseye geçiş şartlarını karşılamayan ancak üniversite sınavına hazırlanmak isteyen 12. sınıf öğrencileri için derslerin işlenmediği ve devamsızlığın dikkate alınmadığı 'hayalet sınıf' uygulamalarına çevirildi. Bu kapsamda harekete geçen Bakanlık, soruşturmaları iyice derinleştirdi.
Bu 'hayalet sınıfların' ortaya çıkmasının ardından öğrenci velilerinden yüksek ücretler talep edildiği ve öğrencilerin devamsızlık yapmalarına rağmen bu sınıflara gelmiş gibi gösterildiği iddiaları gündeme geldi.
Sahte diploma vereceklerdiBakanlık, bu tür uygulamaları gerçekleştiren özel okulların 'sahte diploma' verme hazırlığına yönelik ihbarlar üzerine harekete geçti. Eylül ayı itibarıyla, resmi okullardan özel okullara geçiş yapan öğrencilerin verileri e-Okul sistemi üzerinden analiz edildi ve MEB Teftiş Kurulu Başkanlığı harekete geçirildi.
Ayrıca, 81 il valiliğine okul bazlı inceleme yapmaları için yazı gönderildi. Bu incelemeler sonucunda, mevzuata aykırı işlem yapıldığının tespit edilmesi durumunda yasal işlem başlatılacak.
5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca, mevzuata aykırı işlem yapan özel okulların kurum açma izni ve çalışma ruhsatları iptal edilebilecek ve okul sahiplerine brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanabilecektir.