Masayı yıkanlar ortay çıktı

Kültür Bakanı Bakan Mahir Ünal, 'Kendi sorumluluklarını yerine getiremeyenler 'Cumhurbaşkanı, Dolmabahçe'de masayı yıktı, sonra da bu çatışma süreci başladı' diyorlar. Masayı yıkanlar eylem ve söylemleriyle HDP ve terör örgütüdür. Bu demokratik siyasetle silahın bir arada olamayacağı bir süreçti' dedi.

BAYRAM ZİLANANKARA

Gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Kültür Bakanı Mahir Ünal, Çözüm Sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Ünal, çözüm süreci hakkında AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik yapılan suçlamaları değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı sorumlu tutulamaz

Çözüm Süreci görüşmeleri kapsamında 28 Şubat 2015'te Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP'nin İmralı Heyeti arasında gerçekleştirilen görüşmede bir mutabakat sağlanmadığına dikkat çeken Ünal, "Dolmabahçe'de bir mutabakat sağlanmadı. Ortak bir metin söz konusu olmadı. İki siyasi partinin sorun çözücü olarak önemine vurgu yapan iki farklı açıklaması vardı. Buradan bir mutabakat çıkarmak ve bu mutabakat üzerinden de kendi sorumluluklarını yerine getirmeyenlerin AK Parti'yi karalamaya çalışması son derece yanlıştır Bize veya Sayın Cumhurbaşkanımıza zaman zaman deklarasyonu yok sayma eleştirisi yapıyorlar. Bunu yok sayan Sayın Cumhurbaşkanımız değil, eylem ve söylemleriyle HDP ve terör örgütüdür. Bu demokratik siyasetle silahın bir arada olamayacağı bir süreçti. Bunun için Dolmabahçe anlamını kaybetti" dedi.

Sürece onlar ihanet etti

HDP'nin ortaya koyduğu 10 maddede bir mutabakata imza atılmış gibi bir algı oluşturulduğuna dikkat çeken Ünal, her iki partinin de sadece konunun çözümüne dair kendi perspektifini ortaya koyduğu bir görüşme yaşanmış olduğunu hatırlattı. Hükümetin sorunu çözmek için ortaya koyduğu bütün iyi niyetin suçlamalarla istismar edildiğini söyleyen Ünal, "Çözüm süreci bugün bölge halkının terör örgütünün yanında yer almasını engellemiştir. Bu yönüyle son derece faydalı olmuştur. Ama diğer taraftan da maalesef örgüt, bu süreci sürekli olarak istismar etti. "Çekiliyorum" dedi, Gezi olaylarını görünce çekilmeyi durdurdu. 17-25 Aralık'ı gördükten sonra hepten bakış açısını değiştirdi. Suriye ile birlikte zaten tamamen süreçle ilgili yaklaşımını adeta sürecin ruhuna HDP'yi kastederek söylüyorum, sürecin ruhuna ihanet noktasına getirdiler. Ve acı olan şu: Bütün bunları örgüt niye yaptı? Esed'in rejimini korumak adına çözüm sürecine ihanet etti. Bu kadar açık" dedi.

Muhatabımız bölge halkı

HDP'nin süreçte hiçbir zaman kendi iradesiyle hareket etmediğini ve Dolmabahçe'yi bugün bahane olarak kullandıklarını kaydeden Ünal, yeni bir sürecin başlama ihtimaline yönelik soruya, "Bölge halkı artık meseleye sahip çıktı ve sorundan etkilenen herkes artık bu meselenin tarafıdır. O yüzden artık bölgede bu sorunun çözümüne ilişkin o şehirlerde yaşayan ve bütün bu terörün mağduru olan her bir vatandaş artık çözüm sürecinde meselenin tarafı ve muhatabıdır" dedi. Bölgede hasarın ve mağduriyetlerin giderilmesi noktasında çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Ünal, hükümetin vatandaşların emniyeti ve güvenliğini sağlamak için çalışmalarını devam ettirdiğini ve bölgeyi güvenli hale getirmek için tüm çalışmaların seferber edildiğine dikkat çekti.

Siyasette ve bölgede HDP sorunu var

Bugün HDP ve terör örgütünün sorunun kendisi haline geldiğini söyleyen Ünal, "Artık şehirlere gittiklerinde insanlar onları sorunun bizzat kendisi olarak görüyorlar. Şu anda bölgede, siyasette bir HDP sorunu var ve maalesef bir de PKK sorunu var bölge insanı için. Şurada mutabık kalalım: Hiçbir egemen güç, kendi egemenlik alanında birilerinin özerklik, özyönetim ilan etmesine, silahlı birtakım unsurlarla sokakları, caddeleri, mahalleleri ele geçirmesine izin vermez. Böyle bir şey yok. Bölge halkı da bunu açık bir şekilde görüyor" dedi.