MASAK'tan çarpıcı başıboş köpek raporu!

Başıboş sokak köpeği sorunu için yasa tasarısı Meclis'e sunulurken, MASAK hazırladığı raporla mama lobisinin gerçek yüzünü ortaya çıkardı.

Haber: Yunus Akseki

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK), başıboş sokak köpeği sorununu büyüten mama lobisini deşifre etti. Yeni yayımlanan raporda, hayvanseverlik adı altında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarının (STK) mama üreticileriyle ilişkili olduğu tespit edildi. Raporda, bağış adı altında toplanan milyonlarca liranın aslında bu şirketlerin kasalarına aktarıldığı ortaya çıkarıldı.

Sokak hayvanlarına yönelik sivil toplum faaliyetleri ve bu faaliyetlerle ilişkili ticari yapılar hakkında yapılan araştırmada, sektörün finansal hacminin 460 milyar liraya ulaştığı belirtildi. MASAK, bu büyük finansal yapıyı ve ilişkileri masaya yatırarak detaylı bir inceleme gerçekleştirdi.

500’den fazla firmanın para trafiği incelendi

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK), sokak köpeği sorununu büyüten mama lobisini mercek altına aldı. Yayımlanan raporda, 7 binden fazla kişi ve bin 500’den fazla firmanın para trafiği incelendi. Raporda, lobinin dört ana ayağı ortaya çıkarıldı: "hayvanseverlik" adı altında kurulan bazı STK’lar, mama üreten bazı firmalar, mama ve hayvan satan petshoplar ile veterinerlik şirketleri kirli lobinin sac ayağını oluşturduğu ortaya çıktı.

MASAK raporunda, bazı hayvan maması üretimi ve ticareti yapan işletmelerin, hayvan sever dernek statüsündeki STK’larla üyelik ve yöneticilik ilişkisi içinde oldukları tespiti de yer aldı.

Bağışlar şirket kasalarına gidiyor

Veterinerlik şirketlerinin çalışanları üzerinden kurulan "hayvansever dernek" ve "mama kumbaraları"na gelen bağışların sokak hayvanlarına değil, yine bu şirketlere aktığı tespit edildi.

Rapora göre, 2022-2023 yıllarında kurulan tek ortaklı petshopların bir kısmı, doğrudan sözde hayvansever STK’ların güdümünde faaliyet gösteriyor.

Vatandaşların duyguları istismar edilerek toplanan para miktarı ise dudak uçuklatıyor. En çok bağış toplayan 21 derneğin kasalarına, 2021-2024 yıllarında giren para miktarı tam 205 milyon lira.

MASAK, toplanan paraların büyük bölümünün ‘mama’ yerine şahsi hesaplara gittiğini belirledi. 11 dernek nezdinde yürütülen soruşturmada 67 milyon liradan fazla suç geliri tespit edildi.

MASAK, hazırladığı bu rapor sonuçları hakkında İçişleri Bakanlığına, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına ve ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına bilgi verdi.

Kaynak: TRT Haber