Mantar enfeksiyonu geçirme ihtimalinizi merak ettiniz mi? İşte mantar enfeksiyonlarını anlamak, nasıl hastalanabileceğinizi öğrenmek ve sağlıklı kalmak için ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için, Mantar hastalığı neden olur? sorusunun cevabı.
MANTAR HASTALIKLARI NEDEN OLUR?
1.Kirli toplu ortamlarda
2.Daha önce mantar enfeksiyonu bulaşmış kişi ile temas esnasında
3.Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde
4.Mantar hastalığına yakalanmış hayvan ile temasta
5.Kortizon gibi ilaçların yaygın görülen etkilerinde
MANTAR HASTALIĞI ÇEŞİTLERİ
1.VÜCUT MANTARI
Deride ortaya çıkan leke şeklinde görülen kabartılardır. Bu lekeler zamanlar büyür iltihaplı tomurcuklara neden olur. Hücreler kaşıntı, döküntü ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir. Doktorun önerdiği krem ya da losyon gibi ilaçlarla geçirilir.
2.SAÇ MANTARI
Saç derisinde görülür. Egzama ile karıştırılmaktadır. Ciltteki olan ile farklıdır. Saç hücreleri zayıflar. Bu yüzden saçlarda kolayca kepeklenme, kaşıntı ve pullanma olur. Saç mantarı bulaşıcıdır.
3.AYAK MANTARI
Parmak aralarında ve topukta görülmektedir. Genellikle ayakların kapalı alanda uzun süre kalıp terlemesi ile ortaya çıkar. Çok çabuk bulaşan ve çoğalan mantar türüdür. İlerleyen zamanlarda hastaların ayaklarında şişme ya da ağrı görülebilir. Doktorun önerdiği ağızdan alınan ilaç ve krem ile tedavi edilir.
4.TIRNAK MANTARI
Tırnak içerisinde görülen mantar türüdür. Hücrelerin DNA'sını bozarak tırnakların sararıp şişmesine neden olur. Tırnak şeklinde bozulma ve matlaşma gibi belirtileri vardır. En ağrılı mantar türü olarak kabul edilir. En kötü halinde uzman kişi tırnağı kökünden çeker.
5.EL MANTARI
Elin içinde ve dışında görülür. Deterjan ve benzeri ürünler mantarın artmasına sebep olabilir. Tekrarlama olasılığı diğer mantar türlerine göre daha fazladır.
6.KASIK MANTARI
Makat bölgesinde görülür ve şiddetli iltihaplanmalara sebep olur. Ciltte kabartı görülür. Kaşıntı en belirgin özelliğidir. Kaşıntı arttıkça enfeksiyon olasılığı da artar. Zamanında müdahale edilmezse ciddi boyutlara ulaşabilir.
7.VAJİNA MANTARI
Kadınlarda sıklıkla görülür. Tuvalet temizliği yapılmadığında ya da o tarz yerlerden bulaşıcılık olduğuna kişilere geçebilir. Dış ve iç mantar olmak üzere iki çeşittir. Adet dönemlerinde ağır kokulara neden olur. Kaşınma ve idrar yaparken yanma gibi belirtileri vardır.