Maliye borcu olan vergi yüzsüzlerini ifşa ediyor

Bugünden başlanarak 31 Ekim 2024'e kadar Türkiye genelinde tüm vergi dairelerinde, borçlu mükelleflerin bilgilerini içeren listelerin yayınlanması bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pazar günü yaptığı bir açıklamada 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu olan mükelleflerin isimlerini bugün için "vergi yüzsüzü" adı altında kamuoyuna açıklayacaklarını duyurmuştu.

Bakan Şimşek'in verdiği bilgiler arasında "vergi yüzsüzleri" listesinde olmak istemeyenlerin borçlarını bu ayın sonuna kadar ödemesi gerekeceğini de yer aldı.

Yayın tarihi 15-31 Ekim 2024

15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde tüm vergi dairelerinde, borçlu mükelleflerin bilgilerini içeren listeler yayınlanacak.

1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında ise Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesinde listeler yayınlanacak.

İki farklı liste

Vergi borcu 5 milyon lira ve üzeri olan mükelleflerin bilgilerinin yer alacağı iki ayrı liste var.

İlk listede, 31 Aralık 2023 itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 tarihinde halen ödenmemiş olan vergi ve cezalar yer alıyor.

İkinci listede ise borçlu olup olmadığına bakılmaksızın haklarında vergi incelemesi veya takdir komisyonu kararlarına göre vergi ve ceza hesaplanan mükellefler sıralanıyor. Bunlar ise vergi incelemesi veya cezası 1 Haziran 2023 ile 31 Mayıs 2024 arasında kesinleşmiş kişilerden oluşuyor.

Deprem bölgesi dahil değil

Kahramanmaraş'ta 6-7 Şubat 2023'te meydana gelen iki yıkıcı depremlerden etkilenen bölgelerdeki bazı mükellefler yeni düzenlemeye dahil edilmiyor.