Maliki'nin hedefi de Erdoğan

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin bölgede Türkiye'yi zora sokmak için elinden gelen her türlü çabayı sergilediğini belirterek, hükümetin başlattığı çözüm sürecinin ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimiyle Türkiye'nin kurduğu sıcak ilişkilerin Maliki tarafından "tehdit" olarak algılandığını söyledi.

İSMAİL UĞUR / ANKARA

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, İran'dan destek alan Maliki'nin, Türkiye'nin bölgede yürüttüğü politikaları boşa çıkarmak için her türlü gayretin içinde olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin kurduğu ilişkiyi bozmak için PYD ile de temas halinde olduğunu ifade etti.

Özellikle Erdoğan'ı hedef alıyor

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin zaman zaman açıktan Türkiye'yi hedef alan çıkışlar yaptığına dikkat çeken Muratlı, Türkiye'ye yönelik eleştirilerinde Maliki'nin özellikle Başbakan Erdoğan'ı hedef aldığını söyledi. Muratlı, "Maliki Türkiye'nin Kerkük politikalarına ters politikalar izleyerek Türkiye'yi köşeye sıkıştırma gayretinde. Kerkük Türkiye'nin yumuşak karnı ve Maliki Kerkük'ü sürekli kaşımaya çalışıyor." şeklinde konuştu.

Amaç Şii hilali kurmak

İran'ın, Irak'ta Maliki, Suriye'de ise Esed ile birlikte bir Şii hilali oluşturma niyetinde olduğuna dikkat çeken Muratlı, Maliki'nin İran politikalarının taşeronu konumuna geldiğini anlattı. Muratlı, Türkiye'nin etkin dış politika hamlelerinden rahatsızlık duyan İran'ın, Türkiye'yi direk hedef almak yerine bölgede kurduğu ittifaklarla zora sokmaya çalıştığını söyledi.

Enerji politikalarından rahatsız

Irak Başbakanı Maliki'nin Türkiye'nin bölgedeki enerji politikalarından rahatsızlık duyduğunu dile getiren Muratlı, Maliki'nin Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimiyle Türkiye'nin kurduğu sıcak ilişkilerden ve o bölgedeki enerji yatakları üzerindeki etkin rolünden kaygı duyduğunun anlaşıldığını söyledi.

Maliki her kozu oynuyor

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı, Maliki'nin Türkiye'nin uyguladığı politikalara karşı Türkiye'yi zora sokacak her türlü yolu denediğine işaret ederek, "Maliki Irak Türkmenlerinin bir kısmını yanına çekmeye çalışıyor. Kuzey Irak'ta da ikili ittifaklar kurarak Türkiye'nin hareket alanını daraltmaya ve etkisini kırmaya çalışıyor. Irak petrol gelirlerini belirli gruplara aktararak Türkiye'ye karşı bir güç birliği oluşturmayı amaçlıyor." şeklinde konuştu. Türkiye'nin PYD ile kurduğu temas ve ilişkiyi bozmak için Maliki'nin de PYD ile ilişkiye geçtiğini belirten Muratlı, "Maliki el altından PYD'ye destek veriyor. Maliki Türkiye'ye karşı elindeki tüm kozları oynuyor. Özellikle Musul'da Sünni Arap aşiretleriyle ittifaklar kurarak bu ittifakı diğer Sünni gruplara ve Türkiye'ye karşı bir güç olarak kullanıyor." diye konuştu.

Türkmenler çok bedel ödedi

Bölgede yaşanan çekişmeler ve güç dengeleri nedeniyle Irak Türkmenlerinin çok ağır bedeller ödediğinin altını çizen Muratlı, Türkmenlerin her zaman milli davalarını koruduklarına işaret ederek, "Türkmenlerin bu çekişmelere taraf olmasını doğru bulmuyorum açıkçası. Çünkü Türkmenler bu bölgedeki karmaşada çok bedel ödemişlerdir." diye konuştu.