ÖZLEM DOĞAN
ABD'de ırkçılığa karşı mücadele veren ve ABD’de İslam’ın yayılmasını sağlayan Müslüman Aktivist Malcolm X'in kızı İlyasa Şahbaz İletişim Başkanlığınca düzenlenen "Malcom X ve Onun Dünyası" konferansına katıldı. Babası Malcolm X’in hayatından kesitler paylaşan Şahbaz, Milat gazetesine özel açıklamalarda bulundu.
Malcolm X sizin bir kardeşinizdi
“Babam her zaman benim en büyük ilham kaynağımdı” diyen İlyasa Şahbaz “Babam, müziği, şiiri, sanatı seviyordu, sevgi doluydu. Hepsinin ötesinde bütün bunları Allah için yapıyordu. Babam, insanların durumunu düzeltmek için çözüm amaçlı çabalıyordu. Babam daha yirmili yaşlarında, o dönemde gençlerin insani haklarını elde edebilmesi için protesto gösterilerinde bulunduğu günlerde en ön saftaydı. Babam sizin bir kardeşinizdi” dedi.
Türkiye çok güzel, insanlar çok iyi
Malcolm X’in insanların Allah tarafından kendilerine verilen en temel haklarını elde edebilmeleri için çalıştığını ifade eden Şahbaz, “Bence bunu anladığımızda, insanlık olarak birbirimizin ortak değerlerini daha iyi tanıyacağız. Biz kimiz, Afrika kökenli olmak nedir, Müslüman olmak nedir gibi büyük sorulara daha iyi cevaplar bulabilmek için takip etmemiz gereken yol bu. Dünya bunu birisinin yapmasını bekliyordu ve babamın yaptığı da buydu. Bu bilgileri paylaşmak için Türkiye çok güzel bir yer ve insanlar da çok iyi” diye konuştu.
Tüm insanlık için mücadele etti
Malcolm X’in günlüğünü okurken kendi haccını da gerçekleştirdiğini söyleyen Şahbaz, “Babam hayatının sonuna kadar hepimiz için mücadele etti. Her zaman benim en büyük ilham kaynağımdı. Bir hümanistti. Kendisini insanların refahına adamıştı” şeklinde konuştu.
Emine Erdoğan ve kızları ilham verici
Türkiye'nin önemli bir ülke, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve kızlarının da ilham verici isimler olduğunu söyleyen Şahbaz, sözlerini şöyle noktaladı: “Bir başkasının anlatmasını bekleyip 'İslam budur' demesini kabul etmemeliyiz. Sorumluluğu biz üstlenmeli ve kendi kimliğimizi başkasının anlatmasını beklememeliyiz. Babam 'Bizim tarihimiz var, herkesin bir tarihi var, biz bunu kontrol etmeliyiz derdi. Bu yüzden hikâyenin anlatıcısı biz olmalıyız ve bu anlatımın kontrolünü ele almalıyız. Barış, sevgi, politika, her yerde, her şeyde güzellikleri göstermeliyiz.”