EZGİ ÇELİKANKARA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, basın mensuplarıyla kahvaltıda biraraya geldi. Toplantıda soruları da yanıtlayan Müezzinoğlu, çalışma hayatıyla ilgili değerlendirmelerde bulunup, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
"İşçi kardeşlerimiz adına bir kayıp var"
Bakan Müezzinoğlu, bir gazetecinin kıdem tazminatıyla ilgili sorduğu soruya, "Adil, hakkaniyetli ve sürdürülebilirliği büyük oranda kabul edilen bir kıdem tazminatı fonu oluşturulması ile ilgili henüz taraflarla bir görüşmeye başlamadık. Önümüzdeki hafta görüşmelere başlayacağız. Temel bakışımız, hassasiyetimiz işçinin alın terinin, hakkının korunabilmesidir. Bu sistem hem işçinin hakkını korur hem iş hayatını olumsuz etkilemez diye yapılan bir çalışma olacaktır. Belirli alt yapımız var. Kolay olmadığını da 41 yıllık bir geçmiş gösteriyor. AK Parti olarak bu konuyu önemsediğimizi gündeme getiriyoruz. İnşallah bunun olumlu gelişmesine ve sonuçlanmasına katkı sağlayacağımız bir süreç olur diye temenni ediyorum. Şu anda en çok mağdur olan işçilerimiz oluyor. Şu anda kıdem tazminatından istifade edebilen , iş akdi sonlandırılan, SGK 'ya gelen bildirimlere baktığımızda, Kıdem tazminatından istifade etmiş olanlar ile edememişler olanlar arasında çalışanlar adına, işçi kardeşlerimiz adına bir kaybın olduğunu görüyoruz" dedi.
"Hükümetin bakış açısına göre yol haritamı belirleyeceğim"
Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Bugün geldiğimiz noktada kamu çalışanı memur, işçi, geçici işçi, sözleşmeli işçi, alt hizmet alımları gibi karmaşık ve birbiri arasında uyumsuzluğu yoğun olan bir yapımız var. O nedenle başarabilirsek kamu çalışanı veya kamu personeli reformunu bir bütün olarak alarak mevcut olan karmaşık yapının ilave kargaşını ve karmaşıklığını arttıran değil, sistemi yeniden kurgulayan, A'dan Z'ye yeniden kamu çalışanı statüleriyle şekillendirebilen bir yapıyı çalışıp da bir bütüncül bakışın ayaklarına doğru koyabilirsek çalışanımız da ülkede bu anlamda çok daha rahat edecektir. Geleceğe çok daha bilerek, sistematiği doğru kurgulanmış bir yapıyla yürüyecektir. Şuanda sistemin çok farklı alanlarıyla çok farklı sıkıntıları var. Bu anlamda bu yükü arttıran bir bakışı, hızla bunu mu yapalım yoksa hızla bir kamu personel reformunu başararak bütün hepsini bunun içinde çözmek mi daha doğru bunu herhalde ikinci söylediğim daha doğru ama daha zor. Onu hükümet olarak değerlendireceğiz. Süreci önceliklemeyi ona göre şekillendireceğiz. Şuanda hükümetin bu anlamda vereceği karara göre bir çalışma yol haritası belirleyeceğim. Bu mu olacak o mu olacak hükümetin bakış açısına göre ben yol haritamı belirleyeceğim" dedi.
"Ekonomik dinamikler öncelendi"
Bakan Müezzinoğlu kredi kartına taksit kararı ile ilgili açıklamaları ise şu yönde oldu: "Kamuoyunun bu anlamda bir talebi vardı. Kredi kartı düzenlemeleri kararı ekonomik dinamiklerin sisteme pozitif katkı sağlaması adına alındı. Biz de yerli üretim alanlarınının teşvik ve değerlendirmesini gündeme aldık. Ekonomik dinamiklerin sisteme pozitif katkı sağlanmasına adına bu kararlar alındı" dedi.
"365 bin kişilik istihdam sağlandı"
Türkiye'de ki işsizlik oranına ilişkin ise Müezzinoğlu, "Türkiye'de bu anlamda endişeyi üretecek tek bir kelime var. Siyasi istikrar bozulmuyorsa endişeye gerek yok. Siyasi istikrar, ekonomik istikrardır. Ekonomik istikrar ivme ve gelişmedir. Buda istihdam, üretim, ihracatı beraberinde getirir. Türkiye'nin son üç yılına baktığımızda 2023 hedefleri doğrultusundaki yolcuğundan rahatsız olan bir yapının siyasi istikrarı bozma gayretlerini, senaryolarını gördük. Siyasi istikrar ekonomik istikrarın en büyük lokomotifidir. Ekonomik istikrar ise büyümenin lokomotifidir. Büyüme ise istihdamı getirir. Bu zinciri bozmadığımız sürece Türkiye'nin geleceği bugünden daha iyi olacaktır. Bu anlamda 15 Temmuz'a baktığımızda milletin duruşu gelecek anlamında siyasi istikrarın güçlü bir şekilde devam edeceğinin güçlü bir örneğiydi. Her yıl 1 milyondan fazla gence veya insana istihdam alanı oluşturmamız gerekiyor. Bunu başarabilen bir Türkiye, geleceği aydınlık bir ülke demektir. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 olan işsizlik oranı 10,2'ye çıktı. Bir artış var. Ama aynı döneme baktığımız zaman 365 bin daha fazla istihdam sağlamışız. İşsizlik oranımızdaki oran 0,6 artıyor. Çünkü istihdama ciddi bir talep var. Rusya krizi, terör olayları, 15 Temmuz'un yaşanmasına rağmen son bir yılda Türkiye, 365 bin istihdamı bir önceki döneme göre artırmıştır" dedi.
"Mağduriyetler giderilecektir"
FETÖ ile mücadelede kapsamında kamudan ihraç edilen personele ilişkin Bakan Müezzindoğlu, şu ifadelerde bulundu: "Kamuda milletin parasıyla görev alan kim varsa onun hizmet anlamında tek sorumluluğu millet ve devlettir. İkinci bir adresi benimsediyse birinci adresi terk etmek zorundadır. Görevden uzaklaştırılan mağdur olabileceğini düşündüğümüz bir kitlenin varlığını kabul etmek gerekir. Biliyorsunuz ki 15 Temmuz günü karanlık bir geceden aydınlık bir sabaha geçtik. 241 tane net şehidimiz var. O masum insanlarımızdan hiçbiri o hainlere ateş etmedi. Bunu devletine, milletine yapmaya hakkın yok dedi. Ayrıca 2100'de gazimiz var. Mağdur kelimesini kullanacağımız kitle gazilerimiz ve şehitlerimizdir. Ülkeyi mağdur etmek isteyen o kişiler için hızlı ve acil karar vermemiz gerekliydi. Geçirdiğimiz olağanüstü bir deprem. Bu depremde bazı sıkıntıları ben mağdurum diyerek değil, ben devletime inanıyorum diyerek yürütmek gerekir. Kim mağdurum diyorsa başımızın üstüne yeri var. Bizim insanımız hain değilse ona sahip çıkacağız. Hainse cezasını mutlaka çekecektir. Önümüzdeki iki ay bu anlamda çalışmalar yapılacak. Sonuç olarak vatandaşlarını mağdur etmek AK Parti'yi güçlendirmez. Hatalarımız olabilir, mutlaka telafi edilecektir" dedi.