Orban: Avrupa Rusya-Ukrayna Savaşı'nı körüklüyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin Avrupa'nın da bir "savaş politikası" izlediğini öne sürerek Avrupa'nın Rusya-Ukrayna gerilimini körüklediğini söyledi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin olarak Avrupa'nın da bir "savaş politikası" izlediğini öne sürerek Avrupa'nın Rusya-Ukrayna gerilimini körüklediğini ima etti. Orban, Alman Axel Spriger grubuna bağlı Bild ve Welt gazetelerine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın tutumunu eleştirerek, "Bunu söylemek zorunda kaldığım için üzgünüm ama Avrupa'nın da bir savaş politikası var." ifadesini kullandı.

Orban, Avrupa'nın ABD'den "özerk bir politika izlemeye" çağrı yaparak, "Çünkü savaşan iki tarafın asıl kurbanı Avrupa ekonomisi ve Avrupa nüfusu." dedi. Rusya-Ukrayna çatışmasına cephede bir çözüm bulunamayacağına inandığını belirten Orban, "İnsanlar, biz, dünya barış istiyoruz. Birbirinizi öldürmeyi bırakın. Müzakerelere başlayalım ya da en azından sahada bir çözüm olmadığını anlayın." şeklinde konuştu.

Orban, Kiev ve Moskova'da yaptığı görüşmelere atıfta bulunarak, "Hem Ukrayna hem de Rusya devlet başkanlarıyla konuşma fırsatım oldu. İnanın bana önümüzdeki iki ya da üç ay düşündüğümüzden çok daha acımasız geçecek." dedi. Savaş politikasından barış politikasına geçmek için en doğru zaman olduğunu vurgulayan Orban, "Ana argüman insan hayatının kaybedilmemesidir. Bu en önemli ahlaki motivasyon. Ama aynı zamanda Avrupa'nın kendi çıkarı da var çünkü burada olanlar bizim için çok kötü." ifadesini kullandı.

Müzakerelere başlayalım ya da en azından sahada bir çözüm olmadığını anlayın

Orban, birçok Avrupalı siyasetçinin "var olmayan bir çözümü hemen istediğini" söyleyerek, ''Barışa giden yol, savaşta olan ya da savaşa yakın olanların barış istemesiyle başlar. Savaş gökten zembille inmez. Savaş belirli insanların kararlarının sonucudur. İşte bu yüzden bu dünya liderlerini bulmamız gerekiyor. Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ne yapıyor? Çin'in bir barış planı var. Amerika'nın bir savaş politikası var. Avrupa ise kendi stratejik yaklaşımına sahip olmak yerine sadece Amerika'nın pozisyonunu kopyalıyor." şeklinde konuştu.

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel'in liderlik döneminde Rusya'nın Ukrayna'ya savaşının gerçekleşmeyeceğine inandığını ifade eden Orban, "Çünkü Merkel, Avrupa için zararlı olan çatışmaları izole etme yeteneğine, anlayışına ve becerisine sahipti." şeklinde konuştu.