Lübnan'da çağrı cihazlarının nasıl patladığı merak konusu oldu

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiği, 200 kadarı ağır, yaklaşık 2800 kişinin yaralandığı açıklandı. Çağrı cihazlarının nasıl patladığı ise merak konusu oldu.

Lübnan'da Hizbullah'ın iletişim için kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu yaşanan can kayıpları ve yaralanmalar artmaya devam ediyor. Lübnan Sağlık Bakanlığı, dün akşam biri çocuk olmak üzere dokuz kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 800 kişinin yaralandığını duyurmuştu. Yaralılardan 200’den fazlasının durumunun kritik olması sebebiyle ölü sayısının artabileceğinden endişe ediliyor.

Hizbullah ise saldırıda 10 mensubunun yaşamını yitirdiğini açıkladı. Saldırının karmaşık yapıda olduğu belirtilirken, yaralı sayısının 3 bini aştığı kaydediliyor. Olayın nasıl gerçekleştiği henüz netleşmemiş olsa da Hizbullah, saldırının arkasında İsrail'in olduğunu iddia ediyor. İsrailli yetkililer ise bu iddialara dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Olay nasıl gelişti?

Patlamalar, Lübnan'ın başkenti Beyrut ve bazı diğer bölgelerde dün saat 15:45 civarında başladı. Tanıklar, insanların ceplerinden duman çıktığını ve ardından küçük patlamalar duyulduğunu belirtti. İddiaya göre patlamalar yaklaşık bir saat boyunca devam etti ve olayın ardından çok sayıda yaralı hastanelere taşındı.

Patlamanın ardından güvenlik kameraları, bazı kişilerin ceplerindeki cihazların infilak ettiğini kaydetti. Üzerinde “GOLD” ve “AR-9” ya da “AP-9” yazılı parçaların, Tayvan merkezli Gold Apollo Company Ltd. tarafından üretilen Rugged Pager AR-924 modeline işaret ettiği düşünülüyor.

Çağrı cihazlı saldırı mı?

Bazı uzmanlar, bu cihazların pillerinin aşırı ısınarak patladığını öne sürdü. Ancak patlama görüntüleri bu teoriyi desteklemezken, bir tedarik zinciri saldırısının olası olduğu düşünülüyor. Böyle bir senaryoda, cihazların üretim ya da nakliye aşamasında müdahaleye uğramış olabileceği belirtiliyor.

Bir İngiliz mühimmat uzmanı, bu cihazların içine gizlenmiş askeri sınıf patlayıcılar olduğunu ve bir sinyalle patlatılmış olabileceklerini öne sürdü.

Saldırının ardındaki güç

Lübnanlı bir güvenlik kaynağına göre, çağrı cihazları İsrail istihbarat servisi MOSSAD tarafından patlamalardan aylar önce patlayıcılarla donatılmış olabilir. Hizbullah ise yaptığı açıklamada saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiğini ve bunun ciddi bir suç olduğunu belirtti. Örgütün açıklamasında, İsrail’in bu saldırının bedelini ödeyeceği ifade edildi.

Hizbullah'a yakın bir kaynak, ölenlerden ikisinin iki Hizbullah milletvekilinin oğlu olduğunu ve bir üyenin kızının da hayatını kaybettiğini bildirdi. Yaralananlar arasında İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani de bulunuyor. Amani’nin yaralarının hafif olduğu bildirildi.