Londra'nın yeni rakibi İstanbul olacak

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sermaye piyasaları ve borsanın hem hacim hem de ürün çeşitliliği anlamında derinleştirilmesi gerektiğini, İslami finansın da bu alanlardan biri olduğunu hatırlattı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, altın saklamada halihazırdaki kapasiteyi 10'a katlayacak, bin 600 tona varan altın ve gümüş kapasiteli binanın Kuyumcukent taraflarında yakın zamanda devreye gireceğini belirterek, "Nasıl Londra'da diğer ülkelerin altın saklaması yapılıyorsa, bu anlamda biz de diğer ülke altınlarının saklamasına talip olacağız." dedi.

Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sermaye piyasaları ve borsanın hem hacim hem de ürün çeşitliliği anlamında derinleştirilmesi gerektiğini, İslami finansın da bu alanlardan biri olduğunu hatırlattı. Karadağ, özellikle Körfez sermayesinin Türkiye'ye çekilmesi, İslami hassasiyeti olan yatırımcıların borsaya gelmesi ve ürün çeşitliliğinin artırılması için uluslararası düzeyde danışma konseyinin kurulmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

Karadağ, ilerleyen dönemde sadece katılım bankalarının değil, tüm bankalarınİslami finans ürünleri çıkarabilmesini sağlayacak standartları belirleyecek veya standartların denetimini yapacak kuruldan hizmet alabilmesinin önünü açacaklarını söyledi.

"Türkiye'nin en büyük 20 projesinin hiçbiri borsada alınıp satılamıyor"

Türkiye'nin en büyük ilk 20 projenin borsada alınıp satılamadığına dikkat çeken Karadağ, "Bu projelerimizin sahipleriyle görüşüp muhakkak borsa ve sermaye piyasalarına gelmesini sağlamamız gerekiyor. Çok ciddi potansiyel var. Uluslararası yatırımcılarla konuştum. Bizim büyük prestijli projelerimizin borsa ve sermaye piyasalarında olmasını istiyorlar. Çok heyecanlılar." dedi.

İstanbul bölgesel altın saklama merkezi olma yolunda

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, "Merkez Bankasının zorunlu karşılık için kabul ettiği altınları bankalar, ağırlıkla Londra'ya veriyor. Türkiye'de ne kadar altın var? Bu rakamı artırmak için neler yapmayı planlıyorsunuz?" sorusuna da şu karşılığı verdi:

"Halihazırda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının altın rezervleri 479 ton civarında. Biz bu altınların ne kadar fazlasını Türkiye'de saklayabiliriz diye Merkez Bankası ile yakın çalışma içerisindeyiz. Burada önemli olan, piyasaların güvenini maksimum düzeyde tutabilmek. Bu konuda yatırımlarımız devam ediyor.Kuyumcukent taraflarında hem saklamanın hem fiziki anlamda koşullarının iyileştirildiği binamız yakın zamanda devreye girecek. Saklama kapasitemizi önümüzdeki dönemde ciddi miktarda artıracağız. Mevcut kapasite 10'a katlanacak.

Bin 600 tona varan altın ve gümüş saklama kapasitesine ulaşacağız. Fiziken kapasiteyi artırdıktan sonra Merkez Bankası ve sektörün diğer oyuncuları ile daha rahat çalışmaya ya da daha fazla altın stokunu Türkiye'de tutabilmeyi sağlayacağız. Nasıl Londra'da diğer ülkelerin altın saklaması yapılıyorsa, bu anlamda biz de diğer ülke altınlarının saklamasına talip olacağız. Bu alanda genişleme eksenlerimiz var."

AA