Liseli gençler ürettikleri roketi 1,5 km'ye fırlattı

Eyüp Anadolu Lisesi Roket Kulübü ANDARKAN2 adını verdiği 1600 metre menzilli roketi üretti. Zor koşullar altında takım olma bilinciyle roketi üreten öğrenciler okulun gururu olurken, hedeflerinin motoru da üretmek olduğunu söyledi

Eyüp Anadolu Lisesi öğrencileri geçtiğimiz yıl kurulan EALSPACE Roket Kulübü ile okullarının adını öne çıkardı. Türk Mitolojisinde ‘Ateşin Efendisi’ anlamına gelen ANDARKAN adını verdikleri roketin bu yıl menzilini uzatarak ikinci serisini çıkartan gençler başta arkadaşları ve öğretmenleri olmak üzere herkesin gurur kaynağı oldu. Roket Kulübü’nde mekanik bölümünde görev alan 10. Sınıf öğrencisi Taylan Şahintürk, ilk yola çıktıklarında arkadaşları ve aileleri dahil kimsenin kendilerine inanmadığını ancak yol aldıkça hepsinin kendilerini alkışladığını söyledi. Teknofest’e katılmak isteyen Ömer Faruk sayesinde takımı kurmaya karar verdiklerini ifade eden Şahintürk süreci şöyle anlattı: “İlk roket yapımına başladığımızda kimse bir şey bilmiyordu el yordamıyla zaman içinde öğrendik.

Üç aşamada yapım süreci

Roket yaparken 3 farklı çalışma alanı var; mekanik, programlama ve donanım. Mekanikçiler roketin ana aşamalarını yani gövdesini, koni burnunu, kanatçıklarını yapıyor. Programlamacılar bilgisayarın programlamasını yapıyor. Donanımcı arkadaşlar ise roketin içindeki bilgisayarı yapıyor. Ben roket kulübü ile üç boyutlu çizim yapmayı öğrendim, proje çıktığında yapılabilir mi yapılamaz mı onu öğrendim.

İlk başta inanmadılar

Kulüpte başta 6 kişiydik, bazı arkadaşlarımıza ‘roket yapacağız’ diye söylediğimizde bize gülüyorlardı ama sonra işin içine girince roketimizi 1.5 km’ye fırlattığımızda şok oldular. Ailelerimiz de ilk başta bunu geçici heves olarak algıladı ancak atölyede sabahladığımızı görünce onlar da heves olmadığını bu işe inandığımızı anladı.

Hedef roket motoru

Geçen sene Andarkan1’i ürettik bu sene Andarkan 2 serisini üretiyoruz. Andarkan2, bin 600 metreye çıkacak. Atmosfere geçerken ayrılan kapsül gibi içinden faydalı yük çıkacak. Roketin kurtarma sistemi patlayacak ve paraşüt sayesinde yere inecek. Şu anda ilk hedefimiz Teknofest’te lise bölümünde derece yapmak. Sonra yine lise takımı olarak üniversitelilerin yarıştığı orta irtifada roket yapmayı planlıyoruz. Üniversiteden mezunu olduktan sonra buraya yardım edip roket motorunu yapmak istiyoruz. Takımdaki arkadaşların hepsi üniversiteyi mühendislik bölümünde okumak istiyor ben de uzay ve havacılık bölümü okumak istiyorum. Amacımız kendimizi yetiştirerek geliştireceğimiz roketle ülkemize katkı sunabilmek istiyoruz.

Sponsor bekliyoruz

Kendi çalışmamız için bir şey istemiyoruz, biz burayı öğrenmek için çalışıyoruz roket yaparken finansal destekler lazım oluyor. Öğretmenlerimiz ve ailelerimiz sponsor bulmak için çalışıyor geçtiğimiz yıl 20 bu yıl 30 bin TL harcadık. Atölyemiz ve araç gereçlerimizi tamamlarsak bizim kulübün altında olabilecek İHA ve SİHA takımı kurmayı düşünüyoruz. Roket kulübünü geliştirip orta irtifada roket çıkarmayı düşünüyoruz.