Libya Devlet Yüksek Konseyi'nde düzenlenen oylama, canlı yayınlanarak kamuoyuna aktarıldı. Yıllık olarak gerçekleştirilen bu seçimde, mevcut başkan Halid el-Mişri'nin yanı sıra Muhammed Tekele, Naci Muhtar ve Naime el-Hami adaylar arasında yarıştı.
Devlet Yüksek Konseyi'ndeki 145 üyeden 129'unun katıldığı ilk oylamada Mişri 49, Tekele 39, Muhtar 36, Hami 4 oy alırken bir kişi de çekimser kaldı.
Birinci turda adaylardan hiçbirinin 66 üyenin oyunu almaması üzerine ikinci tur oylamaya geçildi.
Devlet Yüksek Konseyi'nde düzenlenen ikinci oylamada ise 62 oy alan Halid Mişri'ye karşı 67 oy alan Muhammed Tekele seçimi kazandı.
İlk olarak Nisan 2018'de Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı seçilen Mişri, yaklaşık 5 yıl devam ettiği görevi Tekele'ye devredecek.
Öte yandan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Abdülhamid ed-Dibeybe, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Devlet Yüksek Konseyi'ne seçilen Tekele'yi tebrik etti.
Dibeybe ayrıca, Devlet Yüksek Konseyi'ni, Libya'daki geçiş sürecini sonlandıracak seçimlerin gerçekleşmesinde rol almaya çağırdı.
LibyaLibya, Akdeniz kıyısında bulunan bir Mağrip ve Kuzey Afrika ülkesidir. Ülke, doğuda Mısır, batıda Cezayir ve Tunus, güneyde Nijer ve Çad, güneydoğuda Sudan ile komşu olan geniş bir coğrafyada yer almaktadır. Libya, Trablusgarp Bölgesi, Fizan ve Sirenayka olmak üzere üç tarihi bölgeden oluşur. Yüzölçümü yaklaşık 1,8 milyon kilometrekare ile Afrika'nın dördüncü, dünyanın 16. en büyük ülkesidir ve en fazla kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülkedir.
Tarih boyunca Libya, farklı medeniyetler ve kültürlerin etkisi altında kalmıştır. Tunç Çağı'ndan itibaren bölgede yaşayan İbero-Moritanya ve Kapsiyen kültürleri ile Berberi toplulukları, Libya'nın ilk yerleşimcileridir. Fenikeliler, Libya'nın batısında ticaret karakolları kurarken, Yunan koloniciler ise doğuda şehir-devletler oluşturdular. Roma İmparatorluğu'nun egemenliği öncesinde Libya, Kartacalılar, Persler, Mısırlılar ve Yunanlar tarafından yönetildi. Erken Hristiyanlık döneminde önemli bir merkez haline geldi.
Ortaçağda Libya, Müslümanların Mağrip'i fethine kadar Vandalların kontrolü altında kaldı. Daha sonra İspanyol İmparatorluğu ve Hospitalier Şövalyeleri tarafından işgal edildi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğine girdi.
1951 yılında bağımsızlığını kazanan Libya Krallığı, 1969'da gerçekleşen darbeyle Kral I. İdris tahttan indirildi ve Muammer Kaddafi liderliğindeki hükümet dönemi başladı. 2011 yılında başlayan Libya İç Savaşı sonucunda Kaddafi devrilerek öldürüldü. Bu dönemde ülke, iki ana güç arasında bölündü ve iç savaş devam etti. Ancak, 2020 yılında imzalanan kalıcı ateşkes anlaşması ile Libya'da barış için umut doğdu.
Libya Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve OPEC üyesidir. Ülkenin resmi dini İslam'dır ve Sünni Müslümanlar Libya halkının büyük bir çoğunluğunu oluşturur.
Libya adının, eski Mısırlılar'ın Berberilere verdiği "Lebu" sözcüğünden türediği düşünülmektedir. Eski Yunanca'ya "Libya" olarak geçmiş olan bu kelime, Libya adının kökenini oluşturmuştur.