İslam, Latin Amerika ülkelerinde az sayıda yaşayan Müslümanlar ülke başkentlerinde yer alan ufak camileriyle anılıyor. Bölgedeki ülkelerde yaşayan ve büyük kısmı Güney Asya ve Afrika kökenli olan Müslümanlar, çoğu kez herhangi bir siyasi taleple ön plana çıkmadı.
Trinidad ve Tobago'da ilk İslami ayaklanmaLatin Amerika ülkelerinde toplum tarafından dışlanan ve hükümet tarafından baskılara maruz kalan Müslüman toplumu 1990 yılında Cemaat-i Müslimin isimli bir grup Müslümanlar tarafından örgütlendi.
Hükümetin baskısına karşı gelen bir grup Müslümanlar 6 gün sürecek 110 kişiyle bir silahlı "İslam Devrimi" girişini başlattı.
Parlamento ve devlet televizyonuna baskınSabah 07.30 sularında harekete geçen devrimcilerden 42 tanesi parlamentoyu bastı ve ülkenin Başbakanı dahil tüm hükümet üyelerini tutukladı. Geriye kalan 72 kişi ise ülkenin tek televizyonu olan devlet televizyonunu ve bazı radyo binalarını ele geçirdi. Oldukça kısa sürede tüm kritik merkezleri ele geçiren ayaklanmayı durduracak bir güç ortada yoktu ve Cemaat-i Müslimin oldukça iyi hazırlanmış görünüyordu.
'Trinidad ve Tobago hükümeti devrilmiştir'Ülkenin televizyon kanallarını ele geçiren darbecilerin lideri Yasin Ebubekir canlı yayında tarihi bir konuşma gerçekleştirdi.
Yasin Ebubekir'in şu ifadeleri kullandı: "Bu öğlen saat 18.00'da Trinidad ve Tobago hükümeti devrilmiştir. Başbakan ve hükümet üyeleri tutuklanmıştır. Herkesten sakin kalmalarını istiyoruz. Devrimci güçler caddeleri kontrol edecek. Yağmalama olmayacak."
Orduyla görüşmelerin sürdüğünü belirten Ebubekir konuşmasına şu ifadelerle devam etti: "Eğer bu insanlar doğru yoldaysa Allah neden bize onların üzerinde güç verdi? Neden bu gece burada sizin yerinize biz oturuyoruz? Alemdeki kararları kim veriyor, yaratıcınız değil mi? Bu gece millete seslenen Başbakan kim? O nerede? Allah onu bertaraf etti. Allah gücü değil otoriteyi bertaraf etti zira ben dahil hiçbir insan herhangi bir güce sahip değildir. Bizler sadece geçici hükümranlarız çünkü hepimiz öleceğiz."
Baskılara karşı yapılan devrim ABD tarafından bastırıldı
Acil durum ve olağanüstü hal ilan edilen ülkede ordu, ABD'nin de desteğiyle devrim girişimine karşı koymak için hazırlıklara başladı ve ele geçirilen bölgeleri kuşattı.
Ağır çatışmalar ve oluşan tahribat sonrası 6 gün boyunca devam eden müzakereler sonucu Cemaat-i Müslimin üyeleri tutuklanmamak karşılığında teslim olmayı kabul etti.
Ordu tarafından gözlatına alınan grubun üyeleri, başarısız silahlı devrim girişimi sonrası serbest kaldı. Bir parlamento üyesi de dahil 24 kişinin yaşamını yitirdiği darbe girişimi başarıya ulaşamasa da mevcut hükümetin sonunu hazırladı.
Grubun faaliyetleri halen devam ediyorÜlkedeki en kapsamlı Müslüman grup olan Cemaat-i Müslimin ve lideri Yasin Ebubekir'in faaliyetleri devrim girişiminden sonra bugüne dek devam etti. Ülke yönetimiyle grup arasında zaman zaman yükselen gerilim, yeni bir devrim girişiminin patlak vereceği yorumlarını da beraberinde getirdi.
Gruba yönelik yakın zamanlardaki baskınlarda silah ve mühimmatların ele geçirildiği ifade ediliyor. Cemaat-i Müslimin bazı kişilerce ise mafyatik bir grup olmakla suçlanıyor.
11 Eylül Dünya Ticaret Merkezi saldırıları sonrası grup bir dizi soruşturma ve baskınla daha yüz yüze kaldı.
2003 yılında ABD'nin Irak saldırısı öncesinde grubun ABD'yi kimyasal saldırılarla tehdit ettiği ve gruba bağlı kimyasal silah atölyelerinin bulunduğu iddia edildi. Yine iddialara göre Cemaat-i Müslimin, cihat yanlısı hareketlerle da dirsek teması içindeydi.
Kaynak: MEPA NEWS