Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yeni talep

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'ın ek 4 bin ton yakıt daha talep ettiğini belirtti.

Boğaziçi Enerji Kulübü toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin dünkü Ankara ziyareti sırasında enerji konularının da gündeme geldiğini belirterek, Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) militanlarının Baiji rafinerisini ele geçirmesinin ardından işlenmiş petrol ürünlerinin üretilemediğini kaydetti. Yıldız, "Türkiye'nin Kuzey Irak'a şu anda (günlük) 9 bin ton yakıt sevkiyatı var, ek olarak 4 bin ton daha talep edildi. Biz bunu karşılayabilir miyiz? Tabii ki karşılarız. Hepsinin aynı anda Habur Sınır Kapısı'ndan geçmesi mümkün olabilir mi? Buranın lojistiğini mutlaka artırmamız lazım" dedi.

Yıldız, Ceyhan'da depolarda halen 2.3 milyon varillik Kuzey Irak petrolünün bulunduğunu belirterek, hattan 120,000 varillik akışın devam ettiğini bildirdi.

Sözleşmelerin sürdürülebilir olduğunu daha önce söylediğini, kuzey, güney, batı, doğu nereden gelirse gelsin bu petrole Irak'ın petrolü olarak baktıklarını dile getiren Yıldız, aktarılan kargonun tümünün Bağdat'a dekontları gönderilen petrol miktarları olduğunu söyledi.

"HALKBANK HESAPLARINA YATTI"

Kuzey Irak'ın petrol satışından gelen 93-94 milyon doların Halkbank hesaplarına yattığını, aynı satış nedeniyle 3,5 milyon doların daha geleceğini kaydeden Yıldız, bundan sonraki satışlardan sağlanan gelirin yine Halkbank'a yatmasının beklendiğini belirten Yıldız, satılan petrolün Irak'a ait olduğunu, Irak'ın neresinden üretim yapılırsa yapılsın bunu piyasalara ileteceklerini, bunlara dair dekontları da merkezi yönetime bildirdiklerini söyledi.

Yıldız, "Halkbank'a yatan para için de aynı şey söz konusu. Bu şeffaflığa her zamankinden daha da fazla uyacağız. Sözleşmelerin Irak ve Türkiye'nin normalleşmesi için ciddi ve önemli katkılar sağlayacağını önümüzdeki yıllarda daha da iyi anlayacağız. İsrail'e kargo gitti mi? Gitmedi mi? Aslında petrolün sahibi kimdi? O petrol başka bir yere mi gitmişti? Petrol Irak'ın petrolü, bunu ihale eden, satan Irak. Avrupa, Akdeniz Borsası'na gönderip oradan ikinci el piyasalarına mı düşer? Rafineri içinde mi harcanır? Bunlar bizim doğrudan problemimiz değil."

Hükümet olarak Irak başlığını daha farklı ele aldıklarını vurgulayan Yıldız, "Irak'ın normalleşmesiyle beraber, eğer Irak'tan ham petrol sevkıyatının yanında, doğalgazla ilgili bir sevkıyat oluşursa, bunun Türkiye piyasasında fiyatları aşağı çekmesi gereken, maliyetlerimizdeki farkları eritmesi gereken bir faktör olarak görüyoruz" dedi.