EZGİ ÇELİKANKARA
2015 Haziran seçimleri ile Güçlü Türkiye'nin temellerinin atılacağı belirtiliyor. Hükümet tarafından sıklıkla dile getirilen Yeni Türkiye'nin, vizyonunu kavrayamayan kesimler tarafından ise eleştirilerin ardı arkası kesilmiyor. Konuya dair gazetemize konuşan Ak Parti milletvekilleri ve uzmanlar Başkanlık sistemi, Sivil Anayasa ve Yeni Türkiye hakkında soruları Milat'a değerlendirdi.
"Başkanlık sistemi tüm problemleri çözer"
Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Başkanlık Sistemi hakkında değerlendirmelerde bulunarak bugüne kadar Türkiye'de sistemin ya demokrasiyi ya da istikrarı ihmal ederek ilerlediğini belirtti. Demokrasi olsun denildiğinde ve baraj indirildiğinde yönetimde istikrarı tutturmanın zor olduğunu kaydeden Kayatürk, koalisyonlar sistemi ile yamalı bohçaya benzeyen bir hükümetin ortaya çıkabileceğini ifade etti. Hem istikrarı hem demokrasiyi bir yerde tutmak için Başkanlık sistemi ile bu problemlerin çözülebileceğini belirten Kayatürk, bu durumu şu şekilde özetledi: "Biz bir başkanı birinci veya ikinci turda seçiyoruz. Bununla beraber o başkan bir hükümete bağlı kalmadan kendi sekretaryasını oluşturabilecek, bakanlarını atayabilecek. Eğer Mecliste partisi veya onu destekleyen yakın olduğu parti güçlü gelirse Meclis'te de güçlü olacak. Meclis'te güçlü olmasa bile bir istikrar sorunu yaşanmayacak. Her durumda bir başkan seçilecek ve o başkan kabinesini yapabilecek" dedi. Kayatürk, Başkanlık Sisteminin Türkiye'de ki keşmekeşten, yönetimdeki sıkıntılardan kurtuluş reçetesi olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.
Darbecilerin anayasasıyla ülke yönetilemez
Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, anayasada değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayarak bu noktada siyasi partilerin destek vermesi gerektiğini söyledi. Değişen Dünya'ya Türkiye'nin de ayak uydurması gerektiğini belirten Özdağ, "Türkiye'de ilk sivil anayasayı yapma şerefine nail olmak istiyoruz. Çünkü Türkiye bölgesel aktör olmanın yanı sıra küresel aktör olacaksa üzerimize dar gelen gömleği yani anayasayı değiştirmemiz gerekiyor. Darbecilerin anayasası ile Türkiye yönetilemez" dedi.
Bahçeli, Türkeş'e ihanet ediyor
MHP'nin Başkanlık Sistemine sıcak bakmamasını eleştiren Özdağ, Alparslan Türkeş'in "Dokuz Işık" adlı ideoloji kitabında kararların çabuk alınması ve Türkiye'nin daha iyi yönetilmesi için Başkanlık sistemine evet dediğini hatırlattı. Devlet Bahçeli'nin Başkanlık Sistemine itiraz etmesini Türkeş'in fikirlerine ihanet olarak da değerlendirilebileceğini ifade eden Özdağ, başkanlık sistemini uygulayan yaklaşık 15'e yakın ülke olduğunu Türkiye'ye has bir Başkanlık Sistemi getirilebileceğini söyledi. Ayrıca muhalefetin karşı çıkmasına rağmen 330 milletvekiline ulaşılması, milletin parlamentoya göndermesi halinde sivil anayasa ve Başkanlık Sisteminin getirileceğini belirtti.
Devlet ve millet aynı hedefte
Ak Parti MKYK üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Yeni Türkiye'nin siyasetin, devletin ve toplumun aynı hedef doğrultusunda birlikte yürümesi ile çalışması anlamına geldiğini belirterek Eski Türkiye de bu durumun söz konusu olmadığını vurguladı. Bu konu da Demirel'i örnek gösteren Bağlı, "Demirel, millete benim milletim deyip hiçbir şekilde milletin birliği ve isteği doğrultusunda hareket etmedi. Yeni Türkiye vizyonuna özet olarak böyle bir yapılanmadan söz etmek mümkündür. Devletin, toplumun ve siyasetin hep birlikte memleketin menfaatine çalışacak bir performans göstermesi demektir" dedi.
Mevcut sistem sorunları çözmüyor
Türkiye'de parlamenter sistemin işlevinin ne yazık ki devleti korumak olduğunu kaydeden Bağlı, bu sistemin sorunları çözmediği için değişmesi gerektiğini dile getirdi. Bağlı, bunun rejim değişikliği anlamına gelmeyeceğini, hükümet sisteminin değişmesi anlamanı geldiğini ifade etti. Yerel anlamda birbirinden farklı sosyolojiye sahip olan bir ülke de karar alma merciinde mekanizmanın güçlü olması gerektiğini belirten Bağlı, "Sorunların yerelde çözülmesi gerekiyor. Başkanlık sistemi buna yol açan ve bunu mümkün kılan bir sistemdir" dedi.
Makam tahsis etme meselesi değildir
Başkanlık Sisteminin Recep Tayyip Erdoğan'a makam tahsis edilmesi için yapılacağını düşünenlere Bağlı şu sözleri söyledi: "Tayyip Erdoğan bugün Cumhurbaşkanı'dır. Daha ötesi var mı? Birilerine makam tahsis etme politikası gibi görmeleri ne kadar sığ bir bakışa sahip olduklarını, memleketi okumaktan uzak olduklarının da bir göstergesidir" dedi. Meselenin Türkiye'de ki sorunların çözümü ile ilgili olduğunu kaydeden Bağlı, Başkanlık Sistemi'nin önemli bir dönüşümü beraberinde getireceğini söyledi.