Kurtulmuş: Türkiye'nin ayakta durmaktan başka şansı yoktur

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "İçinde bulunduğumuz coğrafyada Türkiye'nin yeniden güçlü, büyük Türkiye olarak ayakta durmaktan başka şansı yoktur." dedi.

Kurtulmuş, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, dünyanın bütün ülkelerinde ve her yerde gündemin birinci maddesinin, bir aydır devam eden Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu belirtti.

Bu savaşın iki ülke arasında olmadığının görülmesi gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, savaşı "önümüzdeki yıllarda da devam edecek olan bir güç mücadelesinin bizim bulunduğumuz bölgedeki bir yansıması" şeklinde tanımladı.

Çin'in, ABD'nin, Avrupa Birliği'nin, Rusya'nın ve diğer büyük güçlerin küresel ölçekte verdikleri mücadelenin aynı zamanda Türkiye'nin de merkezinde bulunduğu bölgeye çok ciddi şekilde sirayet ettiğini anlatan Kurtulmuş, bu krizin aslında dünyada süregiden birtakım dengesizliklerin, çatışmaların, mücadelelerin, rekabetlerin sonucu olarak ortaya çıktığını kaydetti. Kurtulmuş, "Öyle görünüyor ki önümüzdeki dönemde de bu tür krizlerle dünyanın karşılaşması mukadderdir." ifadesini kullandı.

Kurtulmuş, Rusya-Ukrayna savaşının son 20-25 yıldır çok sıkça konuşulan su, enerji ve gıda krizlerini de dünya gündemine getirdiğini ifade ederek, bunların ilerleyen dönemde dünya ülkelerini ciddi şekilde etkileyecek, yeni gerilim alanlarını oluşturacak 3 önemli stratejik alan olduğunu aktardı. Bunlara siber güvenlik alanının da katılması gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, bu 4 alanda büyük çatışmalar, gerilimler ortaya çıkacağını kaydetti.

'Her alanda güçlü olmak mecburiyetimiz vardır'

Savaşın bütün dünyayı ilgilendiren, yeni dengelerin oluşmasında sağlayacağı olumlu, olumsuz katkıları bulunduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu savaşla ilgili Türkiye olarak bizim de alacağımız çok sayıda ders, çıkaracağımız sonuçlar olduğunun altını çizmek isterim. Bunlardan birisi, içinde bulunduğumuz coğrafyada Türkiye'nin yeniden güçlü, büyük Türkiye olarak ayakta durmaktan başka şansı yoktur. Güçlü bir ülke olarak durmaktan başka bir ihtimalimiz yoktur. Karadeniz'deki, Kafkaslar'daki, Doğu Akdeniz'deki, Suriye'deki, Orta Doğu'daki, Kuzey Afrika'daki, Yemen'deki gelişmeler... Bütün çevremizde olup bitenlerin birinci derecede Türkiye'yi ilgilendirdiği aşikardır. Tabiri caizse çatışma bölgelerinin tam ortasında olan bölge, Türkiye'dir. Onun için Türkiye'nin bizim yıllardır söylediğimiz ve siyasi iddiamızın, siyasi irademizin merkezine oturttuğumuz yeniden güçlü, büyük Türkiye idealine sahip çıkmaktan başka bir şansımız yoktur."

Kurtulmuş, Türkiye'nin her alanda güçlü olmak mecburiyetinin olduğuna değinerek, "Bütün alanlarda kendi ayakları üzerinde durabilen, güçlü ve bu bölgede ortaya çıkabilecek her türlü tehdidi göğüsleyebilecek hatta tehditleri fırsata çevirebilecek bir Türkiye'yi oluşturmak hepimizin mecburiyetidir. Bu Ukrayna-Rusya kriziyle ortaya çıkan bu tablodan birinci derecede çıkartmamız gereken sonuçlardan, derslerden birisinin bu olduğunun altını çizmek isterim. Türkiye, öyle ele güne muhtaç, dışarıdan gelecek birtakım iaşelerle, desteklerle ayakta durmaya çalışan bir ülke asla olamaz." diye konuştu.