Kürtçe'ye ticaret dili vizesi

KDGM'nin önerdiği ticari işlemlerde yerel dillere izin verilmesi kabul görürse tüm işletmeler yerel dilleri kullanabilecek.

Uygulamanın hayata geçmesi durumunda bankalarvatandaşlarla sözleşmelerini, şirketler devletle yazışmalarını Kürtçe yapabilecek, kayıtlar Kürtçe tutabilecek.

KAMU GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI'NDAN ÖNERİ

Türkiye'nin demokratikleşme sahası genişlerkenvatandaşlara kendi dillerinde daha rahat hareket alanlarıaçılmaya devam ediyor. Özellikle Demokratikleşme Paketi'yle getirilen yenilikler bir bir hayata geçirilirken Kamu Düzeni veGüvenliği Müsteşarlığı'ndan (KDGM) sürdürülen çözümsürecine ilişkin başka bir öneri daha gündeme getirildi. KDGM hükümete, ticari işletmelerde yerel dillerin kullanılmasına izinverilmesini önerdi. Böylece ticari işletmeler yazışmalarını Kürtçe yapabilecek. Müsteşarlık tarafından hazırlanan raporda, Kürt sorunun çözümü için tavsiye edilen öneriler listesi yer aldı. Buna göre yapılacak yasal düzenlemeye dedeğinildi ve Kürtçe'nin yazışma, sözleşme ve şirket defterlerinde kullanılabilmesi için İktisadi Müesseselerde MecburiTürkçe Kullanılması Hakkında Kanun'un 1. maddesi değiştirilmesi tavsiye edildi.

Banka yazışmaları da dahil

KGDM tarafından yapılan teklife göre, bankalar ve diğer tüm ticari kurumların Türkçe dışındaki yerel dillerikullanabilmesinin önünün açılması öngörülüyor. Hükümetin, kendisine sunulan teklifi Meclis'ten geçirmesidurumunda bankalarla vatandaş arasındaki tüm işlemler Kürtçe yapılabilecek.

kaynak: Star