Küresel Koalisyon

Gezi Parkı'nda başlayan olayların ardından hükümet adına Başbakan Vekili Bülent Arınç'la görüşen Taksim Platformu'nun talepleri büyük oyunu ortaya koydu. Platformun talepleri uluslararası arenada Türkiye karşıtı dış güçlerin talepleriyle örtüşüyor.
FERHAT AÇIL

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'la görüşmelerinin ardından açıklamalarda bulunan Taksim Platformu'nun talepleri ortaya konulan oyunu gözler önüne serdi. Platform, sadece gezi parkı eylemleriyle sınırlı kalmayarak, Türkiye'de birçok proje hakkında taleplerde bulundu.

Almanya ve İngiltere'nin talebi

Türkiye'yi devler sahnesine çıkarak olan başta Kanal İstanbul olmak üzere 3. Köprü, 3. Havalimanı ve HES'lerin iptal edilmesi isteyen Platform üyeleri, meydanlardaki çoğunluğun taleplerini yerine getirmek yerine İngiltere ve Almanya'nın taleplerini hükümete dayatmak gayreti içerisine girdi.

İşte platformun dış güçlerin taleplerini nasıl dayattığının açıklaması.

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ YAPILMASIN

Türkiye'de son on yılda yapılan en büyük projeler arasında yer alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yapımına başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, yabancı düşünce kuruluşları karşı çıkıyor. Köprüye verilen isimle ilgili tartışmalar kabul görürken, köprünün yapılmamasının istenmesi büyük tepki çekiyor. Platformun bunu dile getirmesi ise gezi parkı taleplerinin amacından saptırılıp, küresel bir oyuna nasıl kullandığını gösteriyor.

KANAL İSTANBUL

Başbakan Erdoğan, genel seçimler öncesi açıkladığı projeye İngiltere'nin rahatsızlık duyduğu biliniyor. Projenin açıklandığı ilk günden beri İngiltere, AK Parti iktidarına baskı yapıyor. İngiltere'nin talebi Montrö anlaşmasının korunması, boğazların kullanım tasarrufu noktasında Türkiye'nin etkisiz kalması. Türkiye'yi açıkça tehdit eden İngiltere, "Türkiye'yi tanımayız" mesajını veriyor.

3. HAVALİMANI YAPILMASIN

Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en büyük yatırımlardan biri olan 3. Havalimanının yapılmasıyla İstanbul'un bir transfer merkezi konumuna yükselmesi bekleniyor. Bu projeye en sert tepkiyi veren ise Almanya, Türk Hava Yolları'nın Lufthansa'yı geçmesini istemiyor. Bu proje tamamlanırsa Lufthansa'nın Almanya'da yaptığı 100 milyon yolculuk transfer işleminin Türkiye'ye kaymasından endişe ediyor. Yaptığı birçok yatırım ve hizmet kalitesiyle alanında başarıdan başarıya koşan THY, Alman Lufthansa'yı geride bırakmak üzere. Atatürk Havalimanın talepleri karşılamazken, yerine yapılacak olan 3.Havalimanıyla Türkiye üzerinden uçuş sayısının daha da artması bekleniyor.

HESLER YAPILMASIN

Türkiye'yi dışa bağımlıktan kurtaracak olan HES, Türkiye'nin 60 Milyar dolarlık cari açığının kapatılması için önemli bir proje. Türkiye 60 Milyar dolarlık cari açığı nedeniyle Almanya ve İngiltere'den destek alıyordu. Bu desteği faizleriyle birlikte ödeyen Türkiye, HES'lerle birlikte bu cari açıktan kurtulmayı hedefliyor. HES'lerin yapılmasına da bu devletler karşı çıkıyor. Basın yoluyla bu projelerin yapılmasına engel olunmak isteniyor.