Gülden AĞ
Öztitiz, Protein açısından zengin bir besin olan kırmızı etin fazla tüketilmesi beraberinde bir çok sorunu da getirdiğini söyleyerek vatandaşları uyardı.
Fazla et tüketimi zararlı
Et tüketiminin fazlalığına da değinen Öztitiz, şöyle konuştu: Böbreklere aşırı süzme ile ciddi şekilde yük oluşturur ve bunun sonucunda işlev bozukluğuna neden olur. İdrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırır. Böbreklerden kalsiyum kaybı artar yani idrara daha fazla kalsiyum karışmaya başlar. Bu da osteoporoz riskinin, yani kemiklerinizin kırılganlığının artmasına sebep olur. Kanda ürik asitin artması ve eklemlerde birikmesi sonucu gut hastalığına sebep olur. Kurban bayramında sakatat tüketiminin arttığına dikkat çeken Öztitiz, “Yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalığı olan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır” diye konuştu.
Etleri hemen soğutucuya koymayın
Etlerin çabuk bozulabilen ürünler olduğunu kaydeden Öztitiz etlerin saklanma şekline ilişkin şöyle konuştu; “Etlerin bozulması sonucunda ciddi sağlık problemleri ile karşılaşılabilir. Bunu önlemek için etlerin depolamasında dikkatli davranılmalıdır. Kurban etleri hayvan kesildikten hemen sonra soğutucuya konmamalıdır. Ölüm sonrası katılığı sırasında etler, önce güneş görmeyen serin bir ortamda 3-4 saatlik bir süre bekletilmelidir. Etler küçük parçalara ayrılmalı, tek pişirmelik porsiyonlar halinde dondurulmalıdır. Etler derin dondurucuda -18oC’de 4- 6 ay süreyle korunabilir