Kurban etinde bu hatayı sakın yapmayın!

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, kurbanlık hayvanın kesimden önce 24 saat aç bırakılması gerektiği uyarısında bulundu. Gözet, kesim sonrası etin en az 6 saat dinlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Ezgi ÇelikAnkara

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, yaklaşan kurban bayramı öncesinde, kurbanlık alacak olanlara uyarılarda bulunarak dikkat edilmesi gereken kriterleri anlattı.

"Kurbanlık hayvan 24 saat aç bırakılmalıdır"

'Kurban Bayramı' öncesi kurban kesimi ve kesimden sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Gözet, kurbanlık hayvan alırken kulak küpesinin olmasına ve hayvanın sağlık raporuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kesimden önce hayvanın yer değiştirmesinin riskli olduğuna kaydeden Gözet, kesimi gerçekleştirilecek kurbanlık hayvanın Arefe günü teslim alınmasının uygun olduğunu ifade etti. Yem değişikliğinin de hayvanlarda ciddi sindirim problemlerine neden olacağını belirten Gözet, kurbanlık hayvanın kesimden önce 24 saat boyunca aç bırakılması gerektiği uyarısında bulundu. Kurbanlıkların mezbahalarda işin ehli kişilere teslim edilmesi gerektiğini belirten Gözet, kesim yeri şartlarının da mutlaka önceden kontrol edilmesi gerektiğinin önemli olduğu bilgisini verdi.

"Et en az 6 saat dinlendirilmedir"

Kesim sonrası vücutta kimyasal işlemlerin devam ettiğini vurgulayan Gözet, etin en az 6 saat dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ete anında işlem yapılırsa çabuk bozulacağını ifade eden Gözet, kanın vücuttan iyi boşaltılması gerektiğini ve kanı iyi boşaltılmış hayvanın etinin daha sağlıklı ve lezzetli olacağını belirtti. Hayvanın kesilir kesilmez kıyma veya kuşbaşı haline getirilmemesi gerektiğini söyleyen Gözet, etin 6 saat dinlendirilmesinin ardından soğutularak buzdolabında 1 hafta saklanabileceği uyarısında bulundu. Gözet, etin dondurucuda ise eksi 18 derecede saklanabileceğini ifade etti.

"Veteriner hekimler yıpranma payı istiyor"

TBMM'nin yeni yasama döneminde kabul edilmesi beklenen torba yasa kapsamında sağlık çalışanlarına ilişkin düzenlemeye dikkat çeken Gözet, veteriner hekimlerin sağlık hizmetleri sınıfında yer almalarına rağmen yıpranma payı hakkından yararlanamadığını belirtti. Sahada çalışan veteriner hekimlerin kendilerini dışlanmış hissedeceği bir düzenleme yapıldığına dikkat çeken Gözet, şöyle konuştu: "Veteriner hekimler 657 sayılı kanun kapsamında beşeri hekimlerle birlikte "Sağlık Hizmetleri" sınıfında, aynı özlük haklara sahip olarak yer almaktadır. Hizmetlerini köy ve ahır şartlarında zorlu bir çalışma ortamında yapmaktadır. Veteriner hekimler, sadece hayvan sağlığını korumaz. Aynı zamanda hayvanlardan insanlara geçen 200 hastalığında geçişlerini engellemek için mücadele verir. Saha çalışmaları kapsamında hayvan tepmesi, bulaşıcı hastalık riski gibi olumsuzluklarla karşılaşabilir. Sağlık hizmeti alanında, benzer görev ve sorumluluk üstlenen ve ortak çalışmalar yürüten iki mesleğin özlük hakları yönünden eşit haklara sahip olması gerekir. Veteriner hekim camiası, bu adaletsiz yasal düzenleme nedeniyle infial içindedir" dedi.