Kurban Bayramı öncesi önemli uyarı!

Dr. Muammer Yıldız, Kurban Bayramı'nda et tüketiminin nasıl yapılması gerektiği noktasında önemli bilgiler paylaştı.

Kurban bayram etinin tüketimiyle ilgili dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Aksi halde fazla tüketilen kırmızı et birçok sağlık sorununu da beraberinde getirebilir. Dr. Muammer Yıldız, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin nasıl yapılması gerektiği noktasında önemli bilgiler paylaştı. İşte kurban eti tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...

Kurban bayramında tüketilen kurban eti miktarına dikkat edilmediğinde çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkabilir. Kesildikten sonra kurban eti çok sert olur, bu da sindirimini zorlaştırır. Normal bir etin sindirimi 4 saat sürerken, taze kesilmiş etin sindirimi 8 saatte olur. Bekletildikten sonra tüketilen etin lezzeti ve pişirimi de daha iyi olur.

ET 24 SAAT BEKLETİLDİKTEN SONRA TÜKETİLMELİDİR

Kurban eti ilk gün tüketildiğinde hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sorunlar görülebilir. Bu yüzden et 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir.Et ile yapılan yemekler kendi yağında pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir.Kurban etinin yanında sindirimi kolaylaştıran mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve posalı besinler tercih edilebilir.Soğan, sarımsak ve yeraltı yumruları ile tüketilmesi gerekir.Etin yanında bol salata veya taze nane- maydanoz tüketilmeli.Bayram süresince fiziksel aktivite ihmal edilmemeli.Günlük su tüketimine dikkat edilmeli.

GÜNLÜK İHTİYAÇTAN FAZLA TÜKETİLEN ETİN ZARARLARI

- Kilo alımlarına sebep olabilir

- Kandaki kolesterol seviyesini yükseltir

- Karaciğer yağlanmasına neden olur

- Gut hastalığını tetikler

- Böbrek fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelir.

Kırmızı Eti Hiç Tüketmemek de Sakıncalı

Her besinde olduğu gibi kırmızı et de uygun miktarlarda tüketilmelidir. Kırmızı et, yeteri kadar tüketilmediğinde demir ve B12 vitamini eksikliği görülebilir. Bunun sonucunda; halsizlik, yorgunluk ve unutkanlık gibi sorunlar yaşanabilir.

ETİN KOLAYCA SİNDİRİLMESİNE YARDIMCI BİTKİLER

- Karahindiba yeşili

- Keten yağı

- Sarımsak

- Hint safranı

- Fesleğen

- Soğan

- Maydanoz

- Roka

- Havuç

- Turp

- Bamya

- Sebzeli çorbalar

Son olarak;

Kurban eti şifadır. (Hadis-i Şerif) Et yemiyorsanız dahi kurban etini tüketin. İbn-i Sina derki ; faydalı şeyden çok tüketeceğine, zehirden az tüketmek evladır.