Ramazan Bayramı'ndan sonra gelen ve Müslümanlar için oldukça önemli olan Kurban Bayramı ne zaman? sorusu merak kazandı. 2023 yılı için Kurban Bayramı 28 Haziran tarihinde başlayacak.
Müslümanların heyecanla beklediği Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Hem Kurbanlarını kesmek isteyen hem de tatil yapmak isteyen vatandaşlar Kurban Bayramı'nın hangi tarihe denk geleceğini araştırıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı sayfasına yönelen vatandaşlar Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı arifesi hangi gün? Kurban kesme zamanı ve saati nedir? gibi sorulara yanıt arıyor. Kurban Bayramı arifesi 27 Haziran Salı gününe denk gelirken Kurban Bayramı 2023 yılında 28 Haziran Çarşamba günü başlayacak. Toplamda dört gün sürecek olan Kurban Bayramı 1 Temmuz Cumartesi günü sona erecek.
KİMLER KURBAN KESEBİLİR?Kurban Bayramı tarihi yaklaştıkça merak edilen konular arasına kimler kurban kesebilir? sorusu da dahil ediliyor. Özellikle gençler tarafından merak edilen kurban, belirli yükümlülüğe sahip kişiler tarafından kesilebiliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinde paylaşılan bilgiye göre kişinin buluğ çağına ermiş olması, akıl sağlığının yerinde olması ve zengin sayılacak kadar mal varlığının bulunması koşulunu sağlayan her birey kurban kesebilir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan bilgi; ''Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148). Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453). Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekâtın aksine bir yıl geçmesi şart değildir.'' şeklinde. Merak edilen bir diğer soru ise kurbanın kesim saati ne zaman? sorusu olarak ön plana çıkıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı sayfasında yer alan bilgilere göre kurban bayramı için kurban kesim saati namaz kılınan bölgelerde bayram namazı sonrası başlar. Bayram namazının kılınmadığı yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Kurban kesimi gece ya da gündüz kesilebilir. Ancak gündüz vaktinde kesilmesi daha uygun görülmüştür. Ayrıca kurban kesme vakti Hanefi ve Şâfîî mezheplerine göre değişkenlik gösterir. Hanefi mezhebine göre kurban kesimi bayram namazı sonrası başlar ve bayramın 3. günü akşama kadar devam eder. Şâfîî mezhebine göre ise bayramın 4. gününde gün batımı süresine kadar kesilebilir.
KURBAN KESERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?Kurban Bayramı'nda kurban kesmeye niyetlenen bireylerin araştırdığı konulardan biri de kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? sorusudur. Kurbanın dini kurallara uygun olarak kesilmesi oldukça önemli bir mevzudur. Bu nedenle kurban kesiminin doğru bir şekilde yapılması gerekir. Kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından aşağıdaki gibi belirtilmiştir;
Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidirÇevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.