Kuralları iyi bilmeliyiz

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun düzenlediği "Spor'da hak ihlalleri ve denetim" konulu çalıştayda konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "En büyük sorun sporcunun da idarecinin de haklarını bilmiyor olması. Oyunun kurallarını bilmiyorlar. Kulüplerimize önce kuralları öğretmemiz gerekiyor. Sporun tarafları, haklarını en iyi şekilde bilirse hakikaten bu sorular azalır. Bizde herkes spor konuşuyor. Herkes işini iyi yapmalı. Herkes işini iyi ya

AİLE ARABULUCULUĞU GELİYOR

Çalıştay açılışında bir konuşma yapan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, her alanda olduğu gibi sporda da hak ihlalleri olduğunu söyledi. Malkoç bunun dışında son dönemde toplumun önemli bir sorunu artan boşanmalar ve sonrasında gelen sorunlar olduğunun altını çizerek bu alanda çözüm için aile arabuluculuğu teklifi sundukları ifade etti. Malkoç, "Bizde boşanma süreçleri ve sonrasında ortaya çıkan sorunların çözümü için aile arabuluculuğu oluşturulması teklifini sunduk ve mecliste bu kanunun çıkması için çalışmalara katkı bulunuyoruz. Özellikle boşanmadan sonra ortaya çıkan aile içi şiddet ve velayet sorunları çözüm bulmalı" dedi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Kamu Denetçiliği Kurumu'nun düzenlediği "Spor'da hak ihlalleri ve denetim" konulu çalıştayda konun tüm tarafları bir araya gelerek tüm sorunları masaya yatırdılar. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, AK Parti Milletvekili Emrullah İşler, Anayasa Mahkemesi Üyesi Recai Akyel, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan'ın yer aldığı programda spor federasyonları hakkında yapılan şikayet başvuruları kapsamında tarafları dinlemek ve mevcut spor teşkilatlanması konusunda değerlendirmede bulunmak konusu hakkında çalışma yapıldı. Üç oturumdan oluşan çalıştayda; "Türk Hukukunda ve Mukayeseli Hukukta Ulusal Spor Yapılanması", "Türkiye'de Spor Tahkimi" ve "Karşılaştırmalı Hukukta Spor Tahkimi ve İnsan Hakları Sorunları" konu başlıkları ele alındı. Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, devletin spordaki denetim alanının uzun yıllardır süren tartışma konusu olduğunu söyleyerek bu konunun uluslararası federasyonlar nezdinde ülke gündemimizi hep meşgul ettiğinin altını çizdi. Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş ise, Sayıştay'ın Osmanlı'dan kalma bir denetim kurumu olduğunu ifade ederek bu çalıştayı yapan Kamu Denetçiliği Kurumu'nun da bir Osmanlı kurumu olduğunun altını çizdi. Ombudsmanlık'ın kamu kurumlarına tavsiye verdiğini belirten Baş, hak ihlallerinin gerçekleşmeden Kamu Denetçiliği gibi kurumların uzlaştırmasıyla sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.

"Toplumumuzun Yapısı Bozuluyor"

Çalıştay'da bir açılış konuşması yapan yapan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, sporun Türkiye'de dünya başka ülkelerde olmadığı kadar ilgili bir alan olduğunu söyledi. Her alanda hak ihlalleri olduğunu bunun sporda da meydan geldiğini kaydeden Malkoç, Anayasa Mahkemesi'nin de bu konularda kararları olduğunun altını çizdi. Malkoç sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu konularda federasyonlarla görüş alışverişinde bulunduk. Anayasa'nın 59, 74 ve 79.maddeleri dikkate alarak AİHM gitmeden bu sorunları iç hukukumuzda çözebiliriz. Bunun için bu çalıştayı yaptık. Her alanda ihtilaflar çıkıyor. Spor hukukunda da ihtilaflar çıkıyor. Sonra bir bakmışız ki adliyelerde 20 milyon dava var. 18 yaşın üstündeki insan sayısının 40 milyon civarı olduğunu düşünürseniz. Öyle bir hale gelmişiz ki hepimiz mahkeme kapılarındayız. Ama idarecilerimiz dünyadaki gelişmelere de bakarak bu alanda bir çalışma yaptılar. Gerilimler yargıya intikal etmeden bir çözüm bulunabilmesi için uzlaşma uygulamalarını ve Kamu Denetçiliğini getirdiler. Arabuluculuk hizmeti zorunlu hale getirildi. Türkiye'de son yılların kanayan yaralarından bir tanesi de velayet hukuku sorunları oldu. Boşanma rakamlarına baktığımızda inanılmaz derece de bu rakamlar arttı. Toplumumuzun yapısı bozuluyor. Bizde boşanma süreçleri ve sonrasında ortaya çıkan sorunların çözümü için aile arabuluculuğu oluşturulması teklifini sunduk ve mecliste bu kanunun çıkması için çalışmalara katkı bulunuyoruz. Özellikle boşanmadan sonra ortaya çıkan aile içi şiddet ve velayet sorunları çözüm bulmalı."

"Herkes kuralları bilecek"

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak çalıştayda sporun bir endüstri olduğunun altını çizdi. Bakan Bak, sporun bildiğimiz amatör vasfından çıkarak bir endüstri olduğunu kaydederek sporun dünyanın ilk on önemli sektörlerinden biri olduğunu belirtti. Doping konusu, taraflar arasında çıkan anlaşmazlıklar gibi birçok sorunun spor endüstrisinde yer aldığını söyleyen Bakan Bak şu değerlendirmelerde bulundu: "Taraflar arasındaki çıkan anlaşmazlıklar, doping başta olmak üzere bazı sorunlar var. Sporcu yetiştirme konusundaki sorunları da karşınıza aldığız zaman görülüyor ki büyük bir endüstri, insanlar hep sorunlarına bakıyorlar. Biz işin bir endüstri olduğu kısmına bakıyoruz. Bu alanda genel hukuk dışında bir de spor hukukuna ihtiyaç var. Bizde yeni oluşan bir yapı spor hukuku. İllerde disiplin kurulları vardır. Maçta bir karar aldığınız zaman buralara çağırılırsınız. Spor yaptığımız zamanlarda buralarda çok bulunduk biz. Takımlara cezalar verilir. En büyük sorun ise sporcunun da idarecinin de haklarını bilmiyor olması. Oyunun kurallarını bilmiyorlar. Kulüplerimize önce kuralları öğretmemiz gerekiyor. Yöneticilere, sporculara, antrenörlere soralım. Sporun tarafları haklarını en iyi şekilde bilirse hakikaten bu sorular azalır. Devlette konunun muhatapları da spor yöneticilerinin de, federasyonunda da bu kuralları bilmesi lazım. Bizde herkes spor konuşuyor. Herkes işini iyi yapmalı. Herkes işini iyi yapmadığı için sorun çıkıyor. Doğruları öğretmeniz lazım. Antrenör de, sporcu da, idareci de kuralları çok iyi bilecek. Bunları ben idarecilik yaparken sorardım. Büyüklerimize sorardım. Doğruları öğrenmek zorundasın. Kuralları bilirseniz az hata yaparsınız."