Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Küçük, vatandaşları alışverişlerde kredi kartı kullanımı ile ilgili uyarıda bulundu.
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, vatandaşları, alışveriş karşılığı kredi kartından tahsil edilen tutar ile satın alınan ürün bedelinin uyumlu olup olmadığını kontrol etmeleri konusunda uyardı.
Bartın'da bir marketten 29 lira 95 kuruşluk alışveriş yapan S.B, ödemeyi kredi kartıyla yaptı. POS fişini kontrol eden S.B, alışverişi karşılığı kredi kartından 96 lira 95 kuruşluk çekim yapıldığını fark etti. S.B'nin uyarısı üzerine, hata yapıldığını belirten market görevlileri, işlemi iptal edip doğru tutarla çekimi gerçekleştirdi. S.B, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alışverişlerinin büyük çoğunluğunu kredi kartıyla gerçekleştirdiğini, her iki belgenin de aynı olduğu düşüncesiyle çoğu zaman sadece yazar kasa fişini kontrol etmeyi yeterli gördüğünü söyledi. Son alışverişinde kredi kartı harcama belgesine de bakma ihtiyacı hissettiğini, alışverişle kredi kartından çekilen tutar arasında fark gördüğünü ifade eden S.B, "Bu durum belki daha önce de yaşandı ama hiç fark etmedim. Şimdiye kadar da sadece yazar kasa fişine bakar, kredi kartı harcama belgesine dikkat etmezdim ama bundan sonra kredi kartıyla yaptığım alışverişlerde özellikle bu belgeye dikkat edeceğim" diye konuştu. - Tüketiciler Derneği uyardı
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük de söz konusu durumun son derece önemli olduğunu ve sıklıkla yaşandığını belirterek, kredi kartı ile alışveriş yapan vatandaşları, olağan dışı ödemelerle karşılaşmamaları için dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle sıklıkla yapılan market alışverişlerinde yapılacak bu uyumsuzluğun hesap özetinde de fark edilemeyeceğini aktaran Küçük, şöyle konuştu: "Bu durum tamamen sizden tahsilat yapan kasiyerin dikkatsizliğinden kaynaklanabileceği gibi kötü niyetli de yapılabilmektedir. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde kredi kartından tahsil edilen tutarın toplam alışveriş tutarı ile uyumlu olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli, uyumsuzluk varsa anında müdahaleyle POS cihazından söz konusu harcamanın iptali istenmelidir. Tüketicilerin tahsil edilen tutarı sonradan fark etmesi halinde firmanın müşteri hizmetlerine başvurulup hatanın düzeltilmesi istenmelidir.
Bu durumda işletme doğrudan bankayla irtibata geçecektir. Eğer mağdur vatandaşlar mağaza, market veya firmadan bir sonuç alamazlarsa ilçelerindeki Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvurmalıdır. Vatandaşlarımız özellikle ödemeyi yaptığı an POS cihazından çıkan harcama belgesine dikkat etmeli ve düzeltilmesini istemelidir. Burada çoğu vatandaşın yaptığı hata, 'sıra çok uzun' veya 'ellerim dolu' diyerek bu belgeye hiç bakmadan cebine koyması ve daha sonra da bakmayı ihmal etmesidir."
Kaynak: DHA