Kudüs'teki oylar İsrail postaneleri aracılığıyla kullanacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Özel Temsilcisi Nebil Şaas, Kudüs'teki Filistinlilerin önümüzdeki seçimlerde oylarını uluslararası uzlaşıyla İsrail postaneleri aracılığıyla kullanacağını söyledi.

Şaas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Doğu Kudüs'te seçimlerde İsrail postanelerinde oy kullanılması konusunda uluslararası uzlaşıya vardık. Şimdiye kadar oylama mekanizmasında bir sorun yok, bu sistem önceki seçimlerden bu yana çalışıyor ve buna İsrail'den yeni bir itiraz gelmedi." dedi.

Resmi olmayan verilere göre, Doğu Kudüs'te yaklaşık 340 bin Filistinli yaşıyor. Filistin Merkez Seçim Komisyonunun verilerine göre, bu yılki seçimler için kayıtlı seçmen sayısı 75 bin 400'e ulaştı.

Doğu Kudüs'teki Filistinliler 1996 ve 206'daki milletvekili ve 2005'teki başkanlık seçimlerinde posta aracılığıyla oy kullanmıştı.

İsrail'in kabul edilemeyecek herhangi bir itirazda bulunması halinde buna her türlü yöntemle karşı çıkılacağını kaydeden Şaas, "Kudüs, topraklarımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Uluslararası kanunlara göre aday olmak ve seçmek Kudüslülerin hakkıdır, bunun dışındaki şeyler bu kanunlara aykırıdır." diye konuştu.

"Hamas herhangi bir engel çıkarmadı"

Filistin yönetiminin yasama konseyi ve yeni bir hükümetin seçimine ulaşmak ve meşruiyetini yenilemek için seçim sürecini tüm bileşenleri ile ve adil bir şekilde tamamlamaya önem verdiğini aktaran Şaas, seçimlerin, Filistin birliğini sağlamak ve bölünmüşlüğü sonlandırma yönünde atılacak bir adım olduğunu söyledi.

Şaas, Hamas'ın herhangi bir engel çıkarmadığını ve var olan bazı anlaşmazlıkların da aşıldığını kaydetti.

Fetih'in seçim hazırlıklarıyla ilgili ise Şaas, çalışmaların hummalı bir şekilde devam ettiğini belirtti.

İsrail hapishanesinde 19 yıldır tutuklu bulunan Filistin direnişinin sembol isimlerinden Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyesi Mervan el-Bergusi'nin seçimlerde kendi listesini oluşturma ihtimaliyle ilgili ise Şaas, Bergusi'nin Fetih'in bir parçası olduğunu ve komitelerin seçime tek listeyle girmek için yoğun çaba harcadığını aktardı.

Fetih Hareketi'nden ihraç edilen ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) ikamet eden Muhammed Dahlan'ın seçimlere girmek için liste oluşturma olasılığıyla ilgili de Dahlan'ın uzun zamandan beri Fetih'in dışında kendi hesabına çalıştığını ve yaptıklarının Fetih ile bir ilgisinin olmadığını söyledi.

Filistin'de 15 yıl sonra ilk kez seçim yapılacak

Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 yıl sonra ilk kez, 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, geçen hafta, Fetih Hareketinin seçimlerdeki adayının Mahmud Abbas olacağını duyurmuştu.