Yahudilerin Fısıh Bayramı'nın ramazan ayının ikinci yarısına denk gelmesi ve fanatik Yahudilerin bu dönemde Mescid-i Aksa'ya baskınları artırma yönündeki çağrılarının işgal altındaki Doğu Kudüs'te gerginliği tırmandırabileceği ifade ediliyor.
Filistinliler, geçen yıllarda olduğu gibi İsrail'in provokasyonlarının ramazan ayında patlak vererek Filistin'in topraklarının geri kalanına yayılmasından endişe ediyor.
'İsrail sağduyulu ve duyarlı davranmalı'Ürdün Vakıflar Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Başkanı Hatib, fanatik Yahudilerin olası taşkınlıklarına karşı önlemler ve Vakıflar İdaresinin ramazan hazırlıklarına ilişkin AA muhabirine bilgi verdi.
Hatib, "İsrail tarafı, mübarek ramazan ayında Müslümanlara yönelik herhangi bir provokasyonu önlemek için sağduyulu ve duyarlı davranmalı." dedi.
Mescid-i Aksa'nın İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün'e bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunduğunu anımsatan Hatib, Amman'ın sükunetin sağlanması için İsrail hükümetiyle temas halinde olduğunu, bu nedenle Müslümanların Aksa'da ibadetlerini huzur içinde ve özenle yapacağını umduğunu ifade etti.
Binlerce kişinin Mescid-i Aksa'ya gelmesi bekleniyorHatib, "İşgal altındaki Şeria'dan gelişlere izin verilirse her gün en az 100 bin, cuma günlerinde ise en az 300 bin kişinin Aksa'ya gelmesi bekleniyor." dedi.
Kudüs halkının şehir dışından gelecek ziyaretçileri karşılamaya hazırlandığını ve Aksa'ya giden yolları süslediğini aktaran Hatib, Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin her yıl ramazan hazırlıklarına iki ay önceden başladığını söyledi.
Hatib, hazırlıklar kapsamında, Vakıflar İdaresinin Aksa'da sabah başlayıp akşam namazında sona eren dini programlar ve dersler hazırlamak için alimler, fıkıh hocalarıyla çalıştığını belirtti.
Vakıflar İdaresi Başkanı, Teravih namazında da Kudüs ve Filistin'in diğer bölgelerinin yanı sıra Filistin'in dışından deneyimli kişilerin gelerek tilavet ettiğini kaydetti.
Ramazan ve iftar hazırlıklarıHatib iftarda ise Aksa'ya gelenlere Osmanlı Devleti'nin asırlar önce Kudüs'te yaptırdığı, ihtiyaç sahiplerine sıcak aş imkanı sağlayan Haseki Sultan Tekkesi'nin yemeklerinin dağıtılacağı bir program hazırlandığını dile getirdi.
Ramazan hazırlıkları arasında Aksa avlusuna gölgelikler kurulması, sağlık hizmetleri birimlerinin düzenlenmesi, aydınlatma, Kıble Mescidi'ne ek 60 hoparlör eklenmesi gibi konuların da olduğunu aktaran Hatib, ayrıca avlunun temizlenmesi için bir temizlik şirketiyle anlaştıklarını ifade etti.
İsrail'den cuma namazı için Filistinli erkeklere yaş sınırıİsrail, Mescid-i Aksa'da ramazan ayında cuma namazı için Filistinli erkeklere yaş sınırı getirmişti.
İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Biriminden 20 Mart'ta yapılan açıklamada, ramazanda işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinli kadınlar, 12 yaş altı çocuklar ve 56 yaş üstü Filistinli erkeklerin, Mescid-i Aksa'da cuma günleri ibadet etmek için işgal altındaki Doğu Kudüs'e izin olmaksızın gelebileceği, 45-55 yaş arası Filistinli erkeklerin ise özel izin alması gerektiği belirtilmişti.
Açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerden 50 yaş üstü kadınlar ve 55 yaş üstü erkeklerin pazardan perşembeye kadar Kudüs'ü ziyaret edebileceği duyurulmuştu.
Fanatik Yahudilerin baskınları Vakıflar İdaresinin egemenliğini ihlal ediyorMescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.
Ancak Yahudiler, 2003'ten bu yana İdarenin izni olmadan İsrail'in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabede giriyor.
Bu girişleri baskın olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini vurguluyor.