Kritik partiden ilk ÇATLAK SES!

Komisyonda Meclis tarihinin en büyük kavgalarına sebep olan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi bugün Meclis Genel Kurulu'nda. Yapılacak oylamada maddelerin kabulü için 330 oy yeterli olacak. İkinci tur oylamada 367'nin üzerinde oy alınırsa düzenleme Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından referanduma gitmeden yürürlüğe girecek. CHP'li vekillerin oy tercihi referanduma gidilip gidilmeyeceğinde belirleyici olacak.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını sağlayacak Anayasa değişikliği kavgalı komisyon görüşmelerinin ardından bugün Meclis Genel Kurulu gündemine geliyor. Bugün Meclis'te teklif üzerindeki ilk tur görüşmeler ve oylama yapılacak. İlk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına gelecek.

İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367'nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367'nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

REFERANDUM SINIRI

Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanları dokunulmazlıkların kaldırılması için oy kullanacaklarını daha önce açıklamıştı. Mevcut sandalye dağılımına göre Meclis'te Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 317, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 133, Halkların Demokratik Partisi'nin 59, Milliyetçi Hareket Partisi'nin 40 milletvekili bulunuyor.

Bugün yapılacak oylamada ret kararı çıkmaması için 330'un üzerinde oy yeterli ve bu sayıya ulaşılmasında sorun yok. Ancak referanduma gidilmeden düzenlemenin yürürlüğe girmesi için gereken 367 oya ulaşılmasında sorun yaşanabilir.

AK PARTİ VE MHP'NİN TOPLAMI 356

Meclis Başkanı çıkarıldığında Ak Parti ve MHP'li milletvekillerinin tamamı oylamaya katılıp dokunulmazlıkların kaldırılması için oy kullanırsa toplam sayı 356'ya ulaşıyor.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılması için oy kullanacaklarını açıkladıkları halde CHP'den fire bekleniyor. Birçok milletvekili şimdiden bu yönde oy kullanmayacaklarını açıkça söyledi. Şimdi akıllardaki soru CHP'den gelecek oyların referandum aralığının aşılmasına yetip yetmeyeceği.

BAZI CHP'Lİ VEKİLLER KATILMIYOR, BAZILARI 'HAYIR' DİYECEK

CHP Tunceli milletvekili Gürsel Erol, yaptığı yazılı açıklamayla oylamaya katılmayacağını duyurdu. Eren Erdem ise, daha önce 'hayır' oyu vereceğini açıklamıştı.

NTV yayınına katılan CHP'li Levent Gök ise, bütün partilerden fire beklediğini söyledi.

Oylamanın ikinci tura kalması halinde ise oylama günü ile CHP'lilerin kamp programı çakışıyor. Cuma günü CHP'liler kampa katılacak.

CHP'li Erol, dokunulmazlık oylamasına katılmayacağını açıkladı

EN FAZLA DOSYA HDP'LİLERİN

Anayasa değişikliği 138 milletvekilini etkileyecek. Bunların 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili. Hakkında fezleke bulunan bir isim ise bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka.

Bu 138 vekil hakkındaki dosyaların toplam sayısı ise 667. Bunların 46'sı AK Parti, 192'si CHP, 405'i HDP, 20'si MHP milletvekillerine, 5'i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait.

Kaynak: Al Jazeera Türk