Kripto düzenlemesi Meclis'e geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurban Bayramı sonrası ilk çalışmasını kripto para piyasasını düzenlemeye ayıracak. Yeni düzenlemenin ana hedefi, kripto para piyasasında şeffaflığı artırmak ve yatırımcıları korumak olacak. Kurallara uymayan platformlara ciddi yaptırımlar getirilmesi planlanıyor.

Haber: Yunus Akseki

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurban Bayramı sonrasında önemli kanun tekliflerini görüşmeye alacak.

En öne çıkan teklif ise kripto para piyasasına yönelik düzenlemeleri içeren yasa tasarısı olacak. Tasarı ile birlikte Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) geniş yetkiler verilecek; hizmet sağlayıcılar için sermaye şartı getirilecek ve yatırımcıların korunması için çeşitli yaptırımlar öngörülecek.

Tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak

Yasanın detayları arasında, kripto para kullanıcıları ile ilişkilerin nasıl kurulacağı ve kimlik tespitinin nasıl yapılacağı da düzenlenecek. SPK, kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı konularında yetkilendirilecek ve tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.

Tasarı yasalaştığında, belirli koşulları sağlayan platformlar yetkilendirilecek ve bankaların kripto varlıkların saklanması için lisans alması gerekecek.

Düzenleme aynı zamanda piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemler için cezaları da belirliyor. Piyasa bozucu eylemler kapsamında uygulanacak idari para cezaları 246 bin liradan 6 milyon liraya kadar çıkabilecek.