KRİKO NEDİR, NE İŞE YARAR?

Kriko nedir, ne işe yarar? sorusunun yanıtı aslında çok basit olsa da oldukça önemlidir.

Kriko nedir, ne işe yarar? sorusunun yanıtı aslında çok basit olsa da oldukça önemlidir.

Araç kullanmaya yeni başlayanların da sıklıkla merak ettiği sorulardan biri kriko nedir? sorusudur. Çeşitli teknolojilerle donatılan araç modelleri, farklı parçaların bir araya gelmesi ile tamamlanır. Araç için her parça ayrı bir yere ve öneme sahiptir. Aracın doğru şekilde çalışması ya da sorunsuz bir şekilde yol alması için farklı parçalardan yardım alınır. Kriko da araç için oldukça önemli olan bir parçadır. Ancak krikonun ne işe yaradığından önce ne olduğunu tanımlamak daha faydalı olacaktır. Kriko, genel olarak bir kol ve gövdenin bir araya getirilmesi sonucu elde edilen bir parçadır. Herhangi bir ağırlığın kaldırılması işlemi kriko aracılığıyla halledilebilir. Krikonun kaldırma mekanizması oldukça basit bir şekilde dizayn edilmiştir. Dolayısıyla krikoların kullanımı oldukça kolaydır. Kriko farklı model ve özelliklere sahip olarak tasarlandığından çeşitli kullanım alanlarında tercih edilebilir. Bunun için kullanılacak alana uygun kriko modelinin tercih edilmesi önemlidir. Kriko genel olarak bir kaldıraç çeşididir. Yani kriko ile ancak kaldırma işlemi yapılabilir. Krikolar taşıma işlemi için uygun aletler değildir.

KRİKO NE İŞE YARAR?

Araç sahiplerinin neredeyse hepsinde bulunan bir parça olarak kriko ne işe yarar? sorusu da yine merak edilip araştırılan konular arasında. Krikolar genel olarak farklı ağırlığa sahip cisimleri kaldırmak için tasarlanmış aletlerdir. Dolayısıyla kriko çeşitleri kullanılacakları alanlara göre tercih edilmelidir. Toplamda dört çeşit kriko modeli bulunur. Kriko türleri;

Elektrikli kriko, Vidalı kriko, Oto kriko, Hidrolik kriko

şeklinde farklı özelliklere sahip olarak tasarlanmıştır. Vidalı kriko, oto kriko ve hidrolik kriko modelleri mekanik kriko türlerindendir. En sık tercih edilen kriko modelleri mekanik kriko çeşitleridir. Tasarımları ve kullanımlarından ötürü neredeyse her aracın bagajında bunlara rastlanabilir. Özellikle araç lastiğinin değiştirilmesi durumunda sıklıkla tercih edilirler. Bu yüzden her araç sahibinin arabasında bir adet kriko mevcuttur. Mekanik krikolar genel olarak pehlivan kriko olarak da bilinirler. Vidalı, hidrolik ya da oto kriko çeşitleri ebatları bakımından da fazla yer kaplamayan bir tasarıma sahiptir. Ancak boyutlarının küçük olması yapabildikleri iş ile ters bir orantıya sahiptir. Mekanik krikolar yaklaşık 25 ton ağırlığını kaldırabilme özelliğine sahiptir. Bu da ağırlığın zahmetsiz bir şekilde kaldırılması işlemini sağlar. Kriko modellerinde kullanımı en pratik olan elektrikli krikolardır. Ancak elektrikli kriko adında anlaşılacağı üzere elektrik mekanizması ile çalıştığından elektriğin olmadığı durumlarda kullanılamaz ve bu durum kullanıcı açısından olumsuzlukla sonuçlanabilir. O yüzden elektrikli krikolar pratik olsalar dahi sık tercih edilen modeller arasında değildir.

KRİKO NASIL KULLANILIR?

Kriko nasıl kullanılır? sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından bilinse de yine merak edilenler arasında yer alır. Çünkü kriko kullanımı basit gibi görünür ancak son derece dikkat gerektirir. Kriko, çalışma mekanizması dikkate alındığında kolun aşağı yukarı hareket ettirilmesi ile hava basıncı devreye girer ve kriko kaldırma işlevi görmeye başlar. Ancak burada önemli ve dikkat edilmesi gereken husus krikonun kullanım şeklinden ziyade krikonun konumlandırılmasıdır. Kriko doğru alana yerleştirilmediğinde çeşitli kazaların doğmasına sebebiyet verebilir. Hatta iyi bir şekilde yerleştirilmeyen kriko aracın kalktıktan sonra düşmesine de yol açabilir. Kişinin doğru noktayı bularak krikoyu doğru bir şekilde o alana yerleştirmesi işlemi dikkat gerektirir. Yerleştirme işlemi doğru şekilde yapıldıktan sonra kriko kolu çevrilerek araç istenen yüksekliğe kaldırılır. Lastik değişimi için bir metre kadar yükseğe kaldırmak yeterli olacaktır. Lastik değişimi tamamlandıktan sonra kriko kolu bu kez ters yöne doğru hareket ettirilir. Aracın yere tam temas ettiğinden emin olduktan sonra kriko yerleştirilen alandan çekilerek çıkarılabilir.