Kredi kartını iptal etme ve kullanıma kapatma işlemi nasıl olur

Kredi kartları her ne kadar yaşamımızı kolaylaştırsa da bazen işin içinden çıkamayacağımız kadar zor durumlara da sokabiliyor bizi. Taksit ödemekten sıkıldıysanız ya da kredi kartınızı kaybettiyseniz nasıl iptal etmek istediğinizi veya kredi kartınızı kullanıma nasıl kapalı hale getireceğinizi bilmek böyle durumlarda oldukça önemlidir.

Kredi kartları her ne kadar yaşamımızı kolaylaştırsa da bazen işin içinden çıkamayacağımız kadar zor durumlara da sokabiliyor bizi. Taksit ödemekten sıkıldıysanız ya da kredi kartınızı kaybettiyseniz nasıl iptal etmek istediğinizi veya kredi kartınızı kullanıma nasıl kapalı hale getireceğinizi bilmek böyle durumlarda oldukça önemlidir.

Öncelikle önemli olan bir ayrımdan bahsetmek istiyorum. Kredi kartı iptali ve kredi kartı kapatma işlemleri arasında fark vardır. Eğer, kredi kartınız çalındıysa ve kaybolduysa bu gibi işlemlerde kredi kartınızı kötü niyetli kullanım yapılmaması sebebiyle iptal etmeniz gerekir.

Kredi Kartı İptali Nasıl Yapılır?

Kredi kartınızı çalınma veya kaybolmaya karşı iptal etmenin en kolay yollarından ilki, bankanızın çağrı merkezini aramanızdır. Bu gibi durumlarda bankalar sizi çok fazla bekletmeden saniyeler içerisinde müşteri temsilcisine bağlarlar ve kartınızın saniyeler içerisinde iptal edilmesini sağlar.

Diğer yollardan biri internet şubesidir. Bankanıza ait internet şubesini veya mobil uygulamasını kullanıyorsanız, “Kredi Kartı” sekmesinden “Kart İptali” seçeneğinden kredi kartınızı iptal edebilirsiniz. Bu anlatığım yollar dışında bankanızın fiziki en yakın şubesinden de iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi Kartı Nasıl Kapatılır?

Eğer, kredi kartınızı bir daha hiç kullanmak istemiyorsanız, iptal değil kapatma işlemi yapmanız gerekir. Kartınızı hiç kullanmamak üzere kapatmak istiyorsanız, karşınıza sonraki yıllarda kart kullanım ücreti gibi masrafların çıkmaması için dilekçeyle banka şubesine başvuru yapmanız gerekir.

Yine de bazı bankalar telefon bankacılığı yoluyla da kredi kartı kapatma işlemini gerçekleştirebilmektedir. Telefon bankacılığı yoluyla kredi kartınızı kapatmadan önce kredi kartınızın herhangi bir borcu olmadığından emin olmanız gerekir. Kredi kartı borcunuz olursa, kartınız borcunuzdan dolayı, borcunuz ödenene kadar kapatılamaz.

Her kredi kartı kullanıcısı tek taraflı olarak, 5464 sayılı Banka kartları ve kredi kartları kanunun 25. inci maddesinin 2.ci paragrafına göre kredi kartı sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir.

Kredi Kartı Kapatma İşlemi İçin Dilekçe Örneği

Telefon bankacılığı veya diğer bazı sebeplerden ötürü kredi kartınızı kapatma işlemini yapamıyorsanız, aşağıdaki örnekte belirttiğim şekilde dilekçe yazıp, bankanızın şubesine vermeniz durumunda en kısa süre içerisinde kartınız kapatılacaktır.

… BANKASI A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Bankanıza ait … numaralı kredi kartı kullanıcısıyım. 5464 sayılı BANKA KARTLARI VE KREDi KARTLARI KANUNU’nun 25. maddesi gereğince ilgili kredi kartının iptali ve kartla ilgili sözleşmenin feshedilmesini, BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİK’in 18. maddesinin 2. fıkrasına göre talebimin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin tarafıma verilmesini, 4982 sayılı BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU’nun 11. ve 12. maddesi gereğince,kredi kartının iptalini ve sözleşmenin feshini takip eden 7 iş günü içinde işlem sonucuyla ilgili tarafıma yazılı bilgi verilmesini talep ediyorum.

Gereğini arz ederim …/…/2016

Ekler: Nüfus cüzdanı fotokopisi İMZA

Adres: İsim Soyisim