Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM internet sitesinde yer alan duyuruda,23 Temmuz’da başlayan 2023-KPSS Lisans (Genel Yetenek-Genel Kültür/Eğitim Bilimleri), 2023-KPSS Lisans (Alan Bilgisi) ve 2023-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınavlarına ait değerlendirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi.
Bu yılın lisans KPSS oturumlarının ardından sınav sonuçları için bekleyiş sona erdi.
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçları, ÖSYMtarafından yapılan duyuruyla birlikte açıklandı.
Adaylar, KPSS sonuçlarını T.C. kimlik numaralarını ve şifrelerini kullanarak; ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden öğrenebilir.
KPSS puanlarının geçerlilik süresi2023-KPSS sonuçları, açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerli olacak ancak öğretmen adayları için 2023-KPSS'de elde edilecek puanların geçerlilik süresi bir yılla sınırlı kalacak.
Kamu Personeli Seçme SınavıKPSS, 18/3/2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na istinaden ilk olarak 2002 yılında ÖSYM tarafından hazırlanıp, uygulanmaya konmuştur. Türkiye'de bazı devlet kurumlarına personel alımı için yapılır. Yönetmeliğin amacı Madde-1’de: “Bu Yönetmeliğin amacı, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmektir.” şeklinde ifade edilmiştir. Söz konusu sınav, daha önceki senelerde uygulamada olan Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) ve Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı'nın (KMS) birleşimi niteliğindedir. Sınavın ana amaçları arasında; kamu kurum ve kuruluşlarına yapılacak olan personel istihdamının, şeffaf ve adaletli bir biçimde gerçekleşmesi ve sınav rekabeti içinde personel kalitesini en üst düzeye çıkartmak sayılabilir.
KPSS-AKPSS-A, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik"te yapılmıştır.
A grubu kadrolar; özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle ve belli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutularak mesleğe alınan personel için ihdas edilmiş kadrolar olarak tanımlanmıştır (Örneğin, Müfettiş ve Uzman Yardımcısı, Stajyer Kontrolör, Kaymakam Adayı).
KPSS-BKPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür.
Kpss’de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur. Başvurular Nisan-Mayıs aylarında olur. Bu devlete düz memur alımı içindir.
Sınavda tarih, coğrafya, vatandaşlık ve Güncel Konulardan Genel kültür sınavı ve matematik, Türkçe ve geometri konularından genel Yetenek Sınavı olur.
Lisans mezunlarında öğretmen adayları ve alan mezunları (kamu yönetimi, işletme, maliye..) için her sene sınav yapılır. Öğretmen adayları genel kültür, genel yetenek, eğitim bilimleri ve alan eğitimi sınavına girerler. Alan mezunları genel kültür, genel yetenek ve alan sınavlarına girerler.
Engelli Adaylara Sınavlarda Fırsat Eşitliği Sağlayıcı uygulamalarOrtopedik sorunu olan engelliler için: Sınav yapılacak yerlerde düz giriş sınav salonu tahsis edilir.
Görme engelli adaylar için: Şekil içerikli sorulardan (örn: matematik, geometri, coğrafya) muafiyet sağlanmıştır.
Durumun ihtiyacına göre okuyucu ve işaretleyicili olarak; görevli personel gözetiminde engellinin sınava girmesi için özel sınıf hazırlanır.
(yardımcılığı adaylara 30 dakika ek sınav süresi hakkı tanınmaktadır.)
Resmi Kamu Personel Alım İlanlarıSöz konusu kamu kuruluşu kendi ilan panosunun yanı sıra, ilanı Türkiye İş Kurumu'na bildirmekle mükelleftir. Kurumların ilanları Türkiye genelinde dağıtımı yapılan gazeteler ile yaygın olarak kullanılan İnternet sitelerinde de yer almaktadır. Ayrıca kamuilan.sbb.gov.tr sitesinde bu ilanlar sürekli yayınlanmaktadır.