En güzel isimler manasına gelen Esmaül Hüsna Allah'ın 99 adet ismi bulunmaktadır. Esmaül Hüsna içerisinde büyük faziletler barındırır. Her ismin ayrı fazileti vardır. Bu yazımızda El Muhahir Esmaül Hüsnasının faziletlerini bulabilirsiniz. El-Muahhir (c.c.) esmasının manası : İstediğini geri bırakan, geciktiren, istediğini geri alan demektir. Dilediğini geri bırakan, erteleyen. Dilediğini sona alan, erteleyen, alçaltan
El-Muahhir : المؤخّر
Fazilet ve faydaları :
Kötü birinin uzaklaştırılması için : El- Muahhir
* Gecikmesini istediği bir işi olan, hergün 878 kere ” Ya Muahhir celle celâlühû ” ism-i şerifini okursa maksadı hasıl olur. * Her gün 100 kere ” Ya Muahhir celle celâlühû ” ism-i şerifini okuyanın tövbesi kabul olunur ve kalbinde şeytan vesvesesi olmaz. * Meşru bir iş üzerinde çalışan, bu işin kendi istediği zamandan önce duyulmasını istemiyorsa her gün 1446 kere “Ya Muahhir celle celâlühû ” ism-i şerifini okuyup dua ederse maksadı hasıl olur. * Ya Müahhir ismini okuyan tevbe edip takvaya erer. Kalbi Allah sevgisiyle dolar. İsteklerine kolayca kavuşur. Allah’ın rızasını kazanan kullardan olur. İbadet etmede zorlanmaz. Basiret gözü açılır. Kötü işlerden uzak durur. * Her kim düşmanını alt etmek üzere çok okursa, umulur ki, muradı hasıl olur. * Her kim bu ism-i-şerifi günde 100 defa okursa, “Hak sübhanehu ve Teâlâ” hazretlerinin muhabbetinden gayrı onun gönlünde hiç bir şey karar tutmaz. * Bu ismin zikrine şartlarına uygun olarak devam eden kimse Allah’ın izniyle işlerinde muvaffak olur. * İbadet ve dua maksadıyla, gönül huzuru için zikreden kimse dünya ve ahirette mutlu ve huzurlu olur. * Bir zalimin şerrinden kurtulmak için okuyan kimse kısa zamanda isteğine kavuşur ve zalimlerin zorbaların şerrinden emin olur, kötülüklerinden korunur ve kurtulur. * Allah rızası için zikredenlere ölümünden önce “Nasuh Tövbesi” (gerçek tövbe) ve takva ile salih amel kapıları açılır.
El-Muahhir esmasının ebced değeri, zikir sayısı, zikir günü ve zikir saati :
Ebced değeri ve zikir sayısı ; 846
Zikir günü ; Cumartesi
Zikir saati ; Zuhal (Sabah güneş doğarken ve ikindi namazı sonrası. Gece okumalarında tam gece yarısı.)
Vücut haritasındaki yeri (Zikri hangi organa iyi gelir.) : Sağ ayak ve lenfler.
Gezegeni : Satürn.
Hangi burç üzerinde etkili : Boğa, Oğlak
İçinde el Muhahhir İsm-i şerifi geçen Kur’an ayetleri :
1-) Hicr suresi 5. ayet
مَّا تَسْبِقُ مِنْ أُمَّةٍ أَجَلَهَا وَمَا يَسْتَأْخِرُونَ
Okunuşu :Mâ tesbiku min ummetin ecelehâ ve mâ yeste’hırûn(yeste’hırune).
Anlamı :Hiçbir ümmet, ecelini evvele alamaz ve tehir edemez (geciktiremez, sonraya alamaz).
2-) Hac suresi 75. ayet
اللَّهُ يَصْطَفِي مِنَ الْمَلَائِكَةِ رُسُلًا وَمِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ بَصِيرٌ
Okunuşu :Allâhu yastafî minel melâiketi rusulen ve minen nâsi, innallâhe semîun basîr(basîrun).
Anlamı :Allah, meleklerden ve insanlardan resûller seçer. Muhakkak ki Allah, en iyi işitendir, en iyi görendir.
3-) Bakara suresi 253. ayet
تِلْكَ الرُّسُلُ فَضَّلْنَا بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ مِّنْهُم مَّن كَلَّمَ اللّهُ وَرَفَعَ بَعْضَهُمْ دَرَجَاتٍ وَآتَيْنَا عِيسَى ابْنَ مَرْيَمَ الْبَيِّنَاتِ وَأَيَّدْنَاهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ وَلَوْ شَاء اللّهُ مَا اقْتَتَلَ الَّذِينَ مِن بَعْدِهِم مِّن بَعْدِ مَا جَاءتْهُمُ الْبَيِّنَاتُ وَلَكِنِ اخْتَلَفُواْ فَمِنْهُم مَّنْ آمَنَ وَمِنْهُم مَّن كَفَرَ وَلَوْ شَاء اللّهُ مَا اقْتَتَلُواْ وَلَكِنَّ اللّهَ يَفْعَلُ مَا يُرِيدُ
Okunuşu :Tilker rusulu faddalnâ ba’dahum alâ ba’d(ba’din), minhum men kellemallâhu ve rafea ba’dahum derecât(derecâtin), ve âteynâ îsâbne meryemel beyyinâti ve eyyednâhu bi rûhıl kudus(rûhıl kudusi), ve lev şâallâhu maktetelellezîne min ba’dihim min ba’di mâ câethumul beyyinâtu ve lâkinihtelefû fe minhum men âmene ve minhum men kefer(kefere), ve lev şâallâhu maktetelû ve lâkinnallâhe yef’alu mâ yurîd(yurîdu).
Anlamı :İşte Biz, o resûllerden bir kısmını, diğerlerinin üzerine faziletli kıldık. Allah, onlardan kimiyle konuştu, kimini de derecelerle yükseltti. Ve Biz, Meryem’in oğlu İsa’ya beyyineler verdik. Ve onu Ruh’ûl Kudüs ile destekledik (doğruladık). Eğer Allah dileseydi, onlardan sonra gelenler, kendilerine beyyineler (ispat vasıtaları) geldikten sonra birbirlerini öldürmezlerdi. Lâkin ayrılığa düştüler. O zaman onlardan kimi îmân etti, kimi de inkâr etti. Eğer Allah dileseydi, birbirlerini öldürmezlerdi. Lâkin Allah, dilediği şeyi yapar.
4-) Hud suresi 8. ayet
وَلَئِنْ أَخَّرْنَا عَنْهُمُ الْعَذَابَ إِلَى أُمَّةٍ مَّعْدُودَةٍ لَّيَقُولُنَّ مَا يَحْبِسُهُ أَلاَ يَوْمَ يَأْتِيهِمْ لَيْسَ مَصْرُوفًا عَنْهُمْ وَحَاقَ بِهِم مَّا كَانُواْ بِهِ يَسْتَهْزِؤُونَ
Okunuşu :Ve le in ahharnâ anhumul azâbe ilâ ummetin ma’dûdetin le yekûlunne mâ yahbisuhu, e lâ yevme ye’tîhim leyse masrûfen anhum ve hâka bi him mâ kânû bihî yestehziûn(yestehziûne).
Anlamı :Ve eğer bir ümmete azabı, (onlardan) belli bir süre ertelesek (tehir etsek), mutlaka: “Onu tutan (men eden) nedir?” derler. Onlara azap geldiği gün, onlardan uzaklaştırılacak değil. (Öyle) değil mi? Onunla alay etmiş oldukları şey, onları kuşattı (ihata etti).
5-) İbrahim suresi 42. ayet
وَلاَ تَحْسَبَنَّ اللّهَ غَافِلاً عَمَّا يَعْمَلُ الظَّالِمُونَ إِنَّمَا يُؤَخِّرُهُمْ لِيَوْمٍ تَشْخَصُ فِيهِ الأَبْصَارُ
Okunuşu :Ve lâ tahsebennallâhe gâfilen ammâ ya’meluz zâlimûn(zâlimûne), innemâ yuahhıruhum li yevmin teşhasu fîhil ebsâr(ebsâru).
Anlamı :Ve Allah’ı, zalimlerin yaptığı şeylerden gâfil sanma. Sadece onları, gözlerin dehşetten açılacağı güne tehir eder (erteler).
26 Veli ve dost mertebesine ulaşmak ve kalb gözünün açılması için Ve es’elüke biesmâike Yâ Müsavvir Yâ Mükaddir Yâ Mütahhir Yâ Münevvir Yâ Mükaddim Yâ Müahhir Yâ Müyessir Yâ Münzir Yâ Mübeşşir Yâ Müdebbir سُبْحَانَكَ يَا لآَ اِلٰهَ اِلآَّ اَنْتَ اْلاَمَانُ اْلاَمَانُ خَلِّصْنَا مِنَ النَّارِ Sübhâneke yâ lâ ilahe illâ ente’l-emâ-ne’l-emâne hallisnâ mine’n-nâr.”
Allah’ım Senden şu isimlerinin hakkı için istiyor ve yalvarıyorum. Ey her varlığa münasip şekil giydiren Musavvir, Ey her şeyin plan ve programını ölçülü yapan Mukaddir, Ey her şeyi maddi ve manevi kirlerden temizleyen Mutahhir, Ey nuruyla her şeyi nurlandıran Münevvir, Ey dilediğini öne geçiren Mukaddim, Ey istediğini arkaya bırakan Muahhir, Ey hayirli isleri kolaylaştıran Müyessir, Ey kullarını azabıyla korkutan Münzir, Ey kullarını Cennet ve diğer mükafatlarla müjdeleyen Mübessir, Ey bütün kainati tam bir nizam içinde idare eden Müdebbir, Sen bütün kusur ve noksan sıfatlardan münezzehsin, Senden başka İlah yok ki bize imdat etsin. Eman ver bize, eman diliyoruz. Bizi Cehennemden kurtar.
İnsan bedenine bakalım: Başa bir üstünlük verilmiş, kıymet ve rütbece diğer organların önüne geçirilmiştir. Görme, işitme, konuşma, koklama gibi nice faaliyetler insan başında yürütülmektedir. Bedenin tamamında hükmeden bütün sinir sistemleri, insan beyninde merkezleşmiştir. Böylece baş, diğer organlara meselâ, ayaklara takdim edilmiş, ayaklar geri bırakılmıştır.
Her iki tecelli de hikmetlidir ve insanın menfaatine uygundur.
İnsanın arza halife olması da Mukaddim isminin tecellisiyledir. Onun hizmetine verilen bitkilerde ve hayvanlarda ise Muahhir ismi tecelli etmiştir.
Peygamberlerin (a.s.v) insanlık âlemine rehber kılınmalarında da Mukaddim ismi tecelli eder. Kendilerine bu rütbe verilmeyenler ise Muahhir ismine mazhar olmuşlardır.
İlim tahsil edenler, Alîm ismine ayna olmaları yönüyle, diğer insanlara takdim edilmişlerdir. Onlara talebe olan ve onların irşat ve talimlerine muhtaç insanlarda ise Muahhir ismi tecelli eder.
İnsana düşen vazife, iradesini doğru kullanarak, meşru dairede başkalarına takaddüm etmeye, onların önüne geçmeye çalışmasıdır. Bu noktada gerekli sebeplere teşebbüs ettikten sonra, neticeyi rıza ve tevekkül ile karşılamak gerekir.
Bir insan, dilediği servet ve makamı elde etmekle Mukaddim isminden feyiz almaya çalışırken, kendisinden aşağılarda bulunanlara bakıp şükretmeyi de ihmal etmemelidir.
Ayrıca, ilâhî bir ihsan ve ikrama mazhar olan büyük insanların üstünlüğünü takdir etmek ve kendilerinden faydalanmaya çalışmak gerekir. Onları kıskanmak, ilim ve irşatlarından uzak kalmak en büyük bir hatadır.
İnsan, cezaların tehir edilmesinde de Muahhir isminin tecelli ettiğini düşünerek, kendisine karşı işlenen suçlara ceza vermekte acele etmemelidir.
Mesleğinde başarılı olmak için zikredilen El Mukaddim Esmaül Hüsnasının faziletleri