Kosova'daki Barış Gücü'nün komutası Türkiye'de

Türkiye, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) komutasını bir yıl süreyle devralırken, bu görevi üstlenen Tümgeneral Özkan Ulutaş, NATO'daki ilk Türk komutan unvanını kazandı.

Türkiye, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) komutasını düzenlenen bir törenle devraldı.

Kosova'nın başkenti Priştine'deki ana karargahtaki bu devir-teslim törenine, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İrfan Özsert, NATO'nun Napoli'deki Müttefik Müşterek Kuvvetler Komutanı Amiral Stuart Benjamin Munsch, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı ve birçok davetli katıldı.

Tören, Türkiye ve İtalya'nın milli marşlarının okunmasıyla başladı. KFOR komutanlık görevi, İtalyan Tümgeneral Angelo Michele Ristuccia'dan Türk Tümgeneral Özkan Ulutaş'a devredildi, böylece NATO'daki ilk Türk komutan unvanı kazanıldı.

Türkiye, ilk kez KFOR'un komutasını devraldı

KFOR'un yeni komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş, bu görevi üstlenen ilk Türk komutan olarak, sorumluluğunun öneminin farkında olduğunu belirtti.

Kosova'nın geçiş döneminde, KFOR'un başarılı bir şekilde görevini yerine getirmesi için her türlü çaba ve deneyimini ortaya koyacağını vurgulayan Tümgeneral Özkan Ulutaş, şunları ifade etti:

"Son dönemde yaşanan gelişmeler, bölgedeki güvenlik ve istikrar ortamının her an bozulabilecek, öngörülemez ve değişken yapısını ortaya çıkarmıştır. Bu durum KFOR'un varlığını ve yürüttüğü misyonları daha da önemli kılmaktadır. Bu nedenle KFOR'un durumsal farkındalığını sürdürmesi, misyonunu etkin bir şekilde yerine getirmeye devam etmesi ve güvenlik ortamını olumsuz etkileyebilecek olası gelişmelere karşı tetikte ve hazır olması zorunludur."

Görev süresi bir yıl

Görev süresi bir yıl olarak belirlenen KFOR, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 12 Haziran 1999 tarihli kararı doğrultusunda Kosova'da faaliyet gösteriyor. KFOR, 21 NATO üyesi ve 6 NATO üyesi olmayan ortak ülkenin toplamda 27 ülkesinden gelen 4 bin 500'den fazla uluslararası askeri personeli bünyesinde barındırıyor.

Kosova'daki barış gücünün komutasını ilk kez devralan Türkiye, taahhüt edilen personel katkısı açısından 27 ülke arasında ikinci sıradadır. KFOR'un 28. komutanı olan Tümgeneral Özkan Ulutaş, görevini 10 Ekim 2024 tarihine kadar sürdürecek.