Köpekler sürücüye zor anlar yaşattı! O anlar kamerada..

Köpek sürüsü yoldan geçmeye çalışan arabanın önünü kesti... Tamponu parçalamaya çalışan köpekler, sürücüye zor anlar yaşattı...

Başıboş sahipsiz köpekler cadde üzerinden geçmeye çalışan arabanın önünü kesti. Çevredekiler vatandaşlar hayretle izlerken, sürücü zor anlar yaşadı.

Köpekleri ezmemek için yavaşlayan sürücü ne yapacağını şaşırdı. O anlar böyle görüntülendi..

Herkes güvenliğini koruma hakkına sahip

Sokaklarda tehlike saçan başıboş köpeklere zarar vermemek için arabayı yavaşlatan ve kendi can sağlığını tehlikeye atan sürücü ne yapacağını şaşırdı.

Anayasanın 17. maddesine göre; Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.

Anayasanın 19 maddesine göre de; Herkes, kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir.

Yasaya göre saldırgan köpek yetkililerce öldürülebilir

Türkiye'nin dört bir yanında köpek sorunu çığ gibi büyürken, yasaya göre saldırgan köpek yetkililerce öldürülebilir.

Avukat Meltem Zorba, sahipsiz köpeklerden kaynaklı ölüm ve yaralanmaya maruz kalan insanların veya saldırıya uğrayan hayvanların sahiplerinin şikayetleri hiçbir idare tarafından muhatap alınmamakta ve bu vakalara yönelik kayıtların herhangi bir idare tarafından tutulduğuna dair hiçbir bilginin bulunmadığını vurguladı.

“Oysa ki, sahipsiz köpeklerin sorumluluğu mevzuatımıza göre, hem merkezi idarenin hem de yerel yönetimlerin sorumluluğu bulunmaktadır.” diyen Avukat Zorba, “5218 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7. maddesi, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14. maddesi, 5199 sayılı Kanunun 15. ve 18. maddesi, 5996 sayılı Kanun, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre, valilikler, büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı sahipsiz köpeklerden sorumlu tutulmuşlardır.” ifadelerini kullandı.

Zorba, halk sağlığını etkiliyorsa Sağlık Bakanlığının, güvenlik boyutuyla da İçişleri Bakanlığının sorumluluğunda olduğunu söyledi.

'5199 yeniden düzenlenmeli'

5199 sayılı Kanunun eksik bir mantıkla oluşturulduğunu söyleyen vurgulayan Zorba, 6. maddesindeki hükmün uygulamayı yanlış yönlendirdiğini ve mutlaka yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Zorba, “Kanunda sadece hayvanların korunması mantığıyla düzenleme yapılmış, sahipsiz hayvanların halk sağlığı ve insanlar ile diğer hayvanlara saldırı zararları hiçbir şekilde düşünülmemiştir.” dedi.

Zorba, “5199 sayılı Kanun büyük bir yanılgı ile hazırlanmıştır. Kanun gerekçesinde; “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından yayımlanan “Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi”ne atıf yapılmıştır. Ancak, UNESCO tarafından kabul edilmiş ve yayınlanmış böyle bir beyanname bulunmadığı için ülkemizde buna yönelik olarak TBMM tarafından onaylanan bir Kanun’da bulunmamaktadır. Kanun gerekçesinde esas alınan bildirge, radikal hayvan aktivistlerinin baskısına rağmen uluslararası hiçbir kuruluş tarafından kabul görmemiştir.“ diyerek sözlerine devam eden Zorba, bu konudaki düzenlemelerin tamamen devletlerin iç hukukuna bırakıldığını söyledi.

Sahipsiz hayvan nedir?

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda “sahipsiz hayvan” terimine yer verdiğini söyleyen Avukat Meltem Zorba, “Barınacak yeri olmayan veya sahibinin ya da koruyucusunun ev ve arazisinin sınırları dışında bulunan ve herhangi bir sahip veya koruyucunun kontrolü ya da doğrudan denetimi altında bulunmayan evcil hayvanlar, sahipsiz hayvan olarak tanımlanmaktadır.” dedi.

Yasaların doğrudan sahipsiz evcil hayvanların sokağa bırakılmasına izin vermediğine dikkat çeken Zorba, Cimer üzerinden yapılan şikayetlerin ilgili belediyelere yönlendirildiğini ancak belediyelerin ise; 5199 sayılı Kanunun 6. Maddesi hükmüne göre “Hayvanlar alındığı ortama veteriner hekim onayı ile yasa gereği geri bırakıldığını” hükmünü öne sürerek sokaklara tekrar bırakıldığını dile getirdi.