Konya'nın Merkez Karatay ilçesi Karaaslan Üzümcü Mahallesi'nde sabah okula gitmek için evden çıkan ilkokul 3'üncü sınıf öğrencisi M.B, sahipsiz köpeklerin saldırısına uğradı.
M.B'nin çığlıklarını duyan komşularının yardımıyla kurtarılan çocuk hastaneye kaldırıldı.
Çocuğun kafasına, koluna ve bacağına toplam 30 dikiş atıldığı belirtildi.
Kuduz nedir?
Kuduz; genellikle virüse karşı enfekte olan hayvanlardan ısırık, tükürük ve beyin/sinir sistemi dokusuyla yakın temasla bulaşan ve erken önlem alınmadığında kişiyi ölüme kadar götürebilen bulaşıcı bir hastalıktır.
Hem hayvanlarda hem de insanlarda görülen zoonal bir bulaşıcı hastalık olan kuduz kişiyi felç ve komaya sokabileceği gibi ölüme de götürebilir çünkü virüs vücutta ilerledikten sonra kuduzun tedavisi söz konusu değildir.
İnsanlarda görülen kuduz hastalığının en büyük nedeni sokak köpekleridir. Çünkü kuduz virüsünü insanlara bulaştırma riski en yüksek olan hayvanlar sokak köpekleri olarak bilinir. Bu nedenle sokak köpeğiyle tükürük yoluyla yakın temasa girenler ve ısırılma vakası yaşayan kişiler belirtilerin ortaya çıkmasıyla vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmalı ve kuduz aşısı olmalıdır.
Kuduz çeşitleriKuduz hastalığının iki çeşidi bulunmaktadır.
Öfkeli kuduz hastalığı: Öfkeli kuduz hastalığı bulaşan kişilerde, hiperaktif ve düzensiz davranışların yanında; uykusuzluk, endişe, bilinç bulanıklığı, ağızda aşırı tükürük ve köpürme belirtileri ile ortaya çıkmaktadır.
Felçli kuduz hastalığı: Kuduz hastalığının bu formunun ortaya çıkması daha uzun sürmektedir. Kuduz enfeksiyonu bulaşan hastalar yavaş yavaş felç olduktan sonra komaya girerek yaşamını yitirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre insan kuduz vakalarının çoğu felçli kuduz formunda olmaktadır.
Kuduz hastalığının nedenleri nelerdir?Kuduz hastalığı, kontrolsüz, aşısız sokak köpeklerinin yaygın olduğu ülkelerde daha sık görülmektedir. Kuduz virüsü enfekte bir evcil ya da yabani hayvanın salyası yoluyla bulaşmaktadır. Enfekte hayvanın başka bir hayvanı ya da insanı ısırması yoluyla kuduz virüsü yayılmaktadır. Enfekte bir hayvanın tükürüğünün açık bir yaraya, göz veya ağız mukoza zarlarına bulaşması yoluyla da kuduz hastalığı bulaşabilmektedir.
Kuduz belirtileri nelerdir?Enfekte bir hayvan tarafından bulaşan kuduz genellikle ilk birkaç hafta belirti göstermez ancak virüs merkezi sinir sistemine ulaştıktan sonra grip benzeri semptomlar yaşanmaya başlar. Kuduzun en yaygın ilk bulguları arasında baş ağrısı, ateş, öksürük, ısırılan bölgede uyuşma-karıncalanma, ağızda köpürme, yutma güçlüğü, saldırganlık, anormal davranışlar ve bilinç bulanıklığı yer alır.
Genel olarak kuduz belirtileri şunları içerir:
Ateş
Öksürük
Isırılan bölgede uyuşma, karıncalanma veya ağrı
Ağızda köpürme
Huzursuzluk ve saldırganlık
Baş ağrısı
Anormal davranışlar
Bilinç bulanıklığı
Mide bulantısı ve kusma
Işık korkusu
Nöbet ve koma
Hızlı nefes alma
Kas ağrısı
İshal
Halsizlik ve yorgunluk
Hiperaktivite
Yutma güçlüğü
Halüsinasyonlar
Anksiyete
Kas seğirmesi
Su içme korkusu
Yüz felci
Uykusuzluk
Zaman içinde gelişen bu belirtiler ilerleyerek kişide koma, felç, akciğer yetmezliği ve sonunda da ölümle sonuçlanabilir.
Hangi hayvanlar kuduz riski taşıyor?Köpek
Kedi
İnek
Keçi
At
Yarasa
Yaban gelinciği
Kunduz
Çakal
Tilki
Maymun
Rakun
Kokarca
Dağ sıçanı