Başarılı lüks villa projelerini hayata geçiren Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, lüks konut ve villa piyasasında yaşanan gelişmeleri sektörel karlılık, maliyet, finansman sorunu, lüks konut stoku, yerli ve yabancı yatırımcı tercihleri gibi başlıklar çerçevesinde değerlendiriyor.
Yapı sektöründe karlılığın %30 ila 50 arasında değiştiğini kaydeden Hakan Yalçın, projenin ilgi görmesi ve bölge değerinin artmasına paralel olarak bu oranın yükselebileceğini, aksi olursa karlılığın düşeceğini, hatta projenin zarar edebileceğini ifade ediyor. Yalçın, fiyat odaklı projelerde kar marjlarının düşük ama daha hızlı satıldığını, kalite ve konfor odaklı projelerde karlılığın daha yüksek ama daha uzun sürede satıldığını belirtiyor. Ancak projenin alıcılar tarafından talep görmesi halinde hem hızlı, hemde karlı satılabileceğini ve bu nedenle her projeyi aynı arz talep dengesi ile değerlendirmenin yanlış olduğunu ifade ediyor.
LÜKS VİLLA MALİYETLERİ BİN 500 DOLAR
Lüks bir yapının anahtar teslim maliyetinin arsa maliyeti, finansman maliyeti ve süre gecikmeleri hariç metrekare 700-1000 dolar artı KDV olduğunu ifade eden Yalçın, ancak söz konusu yapı villa ise bu maliyetin metrekare 1000-1500 dolar artı KDV arasında değiştiğini belirtiyor. Yalçın, arsa maliyetlerinin bölgeye göre %30'lardan başlayıp %500 lere kadar çıktığını, 1m2 inşaat maliyetinin arsa dahil 900-7500 dolar arasında alabileceğini ve maliyetteki en önemli faktörün arsa maliyeti olduğunu belirtiyor. Ayrıca lüks villa kdv lerinin %18 olduğunu ve kdv nin de maliyetleri arttırdığını söylüyor. Son yıllarda artan mazot, elektrik, işçilik, su, harç giderleri ve vergilerin inşaat maliyetlerini %30 oranında artırdığını belirten Yalçın, bu kalemlerin içindeki en kritik kalemin mazot olduğunu, mazot fiyatının tüm maliyetlere olumsuz yansıdığını ifade ediyor.
SATIN ALINACAK KONUT SORGULANMALI
Konut almak isteyenlerin öncelikle metrekare birim fiyatlarını ve satıcının metrekareye hangi alanları dahil ettiği, fiyata dahil olan üretimin neler olduğu ve metrekare ölçümlerinin doğruluğunu sorgulamaları gerektiğinin altını çizen Yalçın, eksperlerin maalesef bu incelemeyi yaparken satıcının metrekare beyanını esas alarak değerleme yapabildiklerini, eksperlerin ölçümleme ve inceleme yapmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Aynı konutun metrekaresini %50-60 daha fazla veya eksik beyan etmenin mümkün olduğunu belirten Yalçın, bu durumun haksızlığa yol açtığı gibi konut sahibi olmak isteyenlerin de yanlış değerlendirmeler ile konut alabileceğini söylüyor. Yalçın, özellikle villa projelerinde büyüklüğe garaj, sert zeminler, havuz ve pergolaların dahil edildiğini ve metrekare büyüklüğün %50-60 oranında abartıldığını kaydediyor.
YABANCILAR TASARIM VE ÇEVRECİ PROJE İSTİYOR
Yabancı yatırımcıların daha çok özel tasarımlı ve farklılıkları olan çevreci villa projelerine ilgi gösterdiğini kaydeden Yalçın, yerli villa alıcılarının ise bölgeye has alışılagelmiş bölge mimarisi tasarımlı villaları tercih ettiğini belirtiyor. Yabancılar açısından tercihte önemli olan faktörün metrekare büyüklük değil, yeterli büyüklük olduğuna değinen Yalçın, yerli müşterilerin ise metrekare büyüklüğe daha fazla önem verdiklerini söylüyor.