Kontrollü serbestlik risk oluşturmaz

Yeni normalleşme kapsamında şehirlerarası seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını Milat’a değerlendiren uzmanlar, kontrollü ve takip edilebilir bir serbestliğin tehlike oluşturmayacağını ancak herkesin yeni normalleşme kapsamında kurallara özen göstermeye devam etmesi gerektiğine dile getirdiler.

KORAY TAŞDEMİR

Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında getirilen şehirlerarası seyahat kısıtlaması açıklanan yeni normalleşme takvimi kapsamında kaldırıldı. Seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte yeni bir nüfus hareketliliğin yaşanmasının ne gibi sonuçlar doğuracağını Milat’a değerlendiren Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyeleri, kontrollü bir serbestliğin sorun teşkil etmeyeceğini dile getirdiler. Alınan tedbirler ve konulan kurallara riayet edildiği taktirde seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının salgını tetiklemeyeceğini ifade eden uzmanlar, seyahat eden kişiler HES kodu ile takip edildiğinden olası bir bulaş durumunda filyasyon çalışmalarının da kolay yapılacağını ifade ettiler.

Kurallara uyulmazsa risk her zaman var

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının normalleşmenin bir adımı olduğunu kaydederek “Yeni normalin kuralları var. Seyahatin de kuralları var. Seyahat boyunca maske takılacak. Hijyene uyulacak. Bunları uygulayabilirsek bir sıkıntı yaşanma ama uygulayamazsak tabii ki sıkıntı yaşanacaktır” diye konuştu. İstanbul’da zaten çok kalabalık olan toplu ulaşımın yeni normalde nasıl işlemesi gerektiğine de değinen Yamanel, “Bunların hepsinin rehberleri oluşturuldu. O rehberlere uyulduktan sonra sıkıntı yaşanmayacaktır ama vatandaşımızın o rehberlere uyması lazım. Yeni normalin kuralları var bunlara kesinlikle uymamız lazım” dedi.

Kişileri takip edersek sıkıntı olmaz

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Toker Ergüder, seyahat edecek kimselerin “Hayat Eve Sığar” uygulamasından bir kod aldıklarını belirterek “Bu sayede seyahat edenlerin sağlık durumları kontrol altına alınacak. O yüzden seyahatler bu şekilde kontrollü olarak yapıldığında çok bir sıkıntı çıkarmaz” dedi. Mühim olanın kişilerin takip edilebilmesi olduğuna dikkat çeken Ergüder, “Bu salgında biz eğer bir kişiyi takip edebiliyorsak çok korkmayız. Takip ettiğimiz herhangi bir kişide hastalık belirtilerini gördüğümüzde filyasyon çalışmasıyla kimlerle temas ettiğini bulabiliriz. Bu iş kontrolsüz yapılırsa, kod ya da izin almadan hareket etmeye başlarsa ve hastalık çıktığında takip edilemezde bu elbette tehlikeli bir şey” şeklinde konuştu. Ergüder, “Seyahatler serbest hale geldi ama dediğim gibi kontrollü olması durumunda salgının artması anlamında bir tehlike oluşturmaz” dedi.

Toplu ulaşım da kurallara göre yapılmalı

Ergüder, İstanbul’da hayatın yeni normalleşme kapsamında toplu taşımanın nasıl yapılması konusunda ise “Otobüse binecek kişi sayıları belli ve üzeri sayıda kimse alınmayacak. Oralarda da kişiler arasında sosyal mesafesinin bulunması gerekiyor. Herkesin maske takması ve kişisel hijyenine dikkat edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. İstanbul’da hayatın yeni normalleşmesiyle birlikte belirli kuralları yeniden düzenlemek gerekebileceğini söyleyen Ergüder, “Örneğin seferler artırılabilir, yoğunluğun yaşanmaması adına işe gidiş geliş saatlerin bir düzenleme yapılabilir. Metrobüs ya da otobüsler her akşam dezenfekte edilir ve gün içinde bu araçlar sık sık havalandırılıp kontrol altında tutulursa bir sıkıntı yaşanmayacaktır” şeklinde konuştu.