Kontrol bizde olmalı

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, İsrail'in Golan Tepeleri'ne ilişkin planına dikkat çekti. Tanrıverdi,"Esed sonrası Suriye'de oluşacak koalisyonla ilgili dışarıdan yapılacak diktelere ve suni yapılanmalara karşı dikkatli olunmalıdır. Bunu temin edecek ve oto kontrolü sağlayacak tek ülke Türkiye'dir. Müdahalenin amacı mazlumların ölümünü engellemeye yönelik olmalı, İsrail'in güvenliği için savaşa girilmemelidir" uyarısında bulundu.

İSMAİL UĞUR/ANKARA

SADAT Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Batı'nın şimdiye dek isteksiz görünmesine rağmen son günlerde Suriye'ye ciddi müdahale hazırlıkları yapmasını değerlendirdi. Batı'nın Müslümanlardan çok İsrail'in çıkarlarına göre hareket edeceğini vurgulayan Tanrıverdi, Türkiye'nin oluşacak bir koalisyonda yer alarak rejim sonrası suni oluşumlara izin vermemesi gerektiğini söyledi.

Tanrıverdi, 100 binin üzerinde insanın ölmesine rağmen 2 yıldır müdahale konusunda isteksiz bir tavır sergileyen ABD ve Batı'nın Esed rejimine karşı müdahale hazırlığı yapmasının insani duyarlılıktan kaynaklanmadığını, bölgenin kontrol edilmesi için olduğunu söyledi. Batı'nın İsrail'in işgali altında olan Golan Tepelerinin özgürleşmesinden de korktuğunu ifade eden Tanrıverdi, "Golan özgürleşirse İsrail bölgedeki stratejik üstünlüğünü kaybedecek. Bu da İsrail'in güvenliğini tehdit edecek" dedi.

Golan Tepeleri stratejik nokta

Golan Tepeleri'nin İsrail için bütün bölgeyi kontrol edecek bir konumda ve stratejik önemde olduğunun altını çizen Tanrıverdi, "ABD'nin bölgeye askeri gemi göndermesi, Ürdün'de yapılan genelkurmay başkanları toplantısı gibi gelişmeler, önceden planlanmış ve İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki üstünlüğünü muhaliflere kaptırmamasına dönük planı olarak değerlendirilebilinir" dedi.

Türkiye oto kontrolü sağlamalı

Türkiye'nin Esed'e karşı yapılacak olası bir müdahalede inisiyatif alması gerektiğine işaret eden Tanrıverdi, "Özellikle İsrail'in bölgede herhangi bir kontrol ya da işgal eylemine kesinlikle izin verilmemelidir. Esed sonrası Suriye'de oluşacak koalisyonla ilgili dışarıdan yapılacak diktelere ve suni yapılanmalara karşı dikkatli olunmalıdır. Bunu temin edecek ve oto kontrolü sağlayacak tek ülke Türkiye'dir. Müdahalenin amacı mazlumların ölümünü engellemeye yönelik olmalı, İsrail'in güvenliği için savaşa girilmemelidir" uyarısında bulundu.