Koç’tan tesettüre hakaret

Koç ailesi sanat altında İslami değerlere saldırmaya devam ediyor. Son halife Abdülmecid Efendi’nin köşkünde daha önce çıplak heykel rezaletine imza atan Koç’lar, bu defa “İçimdeki çocuk” isimli sergide tesettürlü kadınları mumyaya benzeten putlara yer verdi.

İstanbul Üsküdar’daki Abdülmecid Efendi Köşkü’nün manevi eziyeti devam ediyor. Daha önce çıplak heykel rezaletinin imza atıldığı köşk şimdi de tesettürlü kadınların mumya figürüyle tahkir edildiği putlara ev sahipliği yapıyor. Köşkte 17 Eylül tarihinden bu yana devam eden “İçimdeki Çocuk” isimli sergide yer alan ironik heykeller arasında E.V. Day isimli ABD’li heykeltıraşın “Mummified Barbies” adlı putları da bulunuyor. Mumyalanmış Barbie olarak tanıtılan 30 santim ebatındaki 2 adet heykelin görüntüsü, çalışmanın sinsi anlamını ilk bakışta yansıtıyor.

Tesettüre putlu hakaret

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un kişisel koleksiyonunu sergilediği sözde sanat etkinliğinde, Abdülmecid Efendi Köşkü’nün ikinci katında yer alan mumyaların ironik olarak tesettürlü kadını simgelediği net olarak görülüyor. Mumyalanmış kadın figürünün göz kısmının açık bırakılarak tesettürlü Müslüman görüntüsü veriliyor. “Allah’tan başka galip yoktur” yazılı odalarında Allah’ın emri olan tesettüre mumya hakaretinin edildiği putlara yer verilen rezil sergi, Koç’un tıynetini gözler önüne seriyor.

Heykelin sahibinin totemi

ABD’li heykeltıraş E.V. Day, Koç’un sergilediği “Mummified Barbies - Barbie dolls, beeswax, and twine” isimli heykelleriyle ilgili resmi internet sitesinde yaptığı izahta sinsi emelini ortaya koyuyor. “Onun imajını karakterize eden nitelikleri ve aksesuarları gizleyerek, Barbie’yi göz kamaştırıcı feminen figürlerin uzun bir tarihinde bulmayı amaçlıyorum” ifadelerini kullanan heykeltıraş, tesettüre ‘totem’ tanımıyla gönderme yaptığı ifadelerini şöyle sürdürüyor: “Bu capcanlı aksiyon figürünü bir totem içine sarar ve susturur, onu daha objektif olarak görme şansımız olur.” Örtünen Müslüman kadınları “özgür olmayan insanlar” olarak sınıflandıran klasik İslam karşıtlığının yansıması olan bu sinsi çalışma hâlâ Ömer Koç tarafından ecdad eseri Abdülmecid Efendi Köşkü’nde sergileniyor.

Yeniakit